Nové vedení Modlan na Teplicku má velké plány. Chce zavést nové pořádky

1. listopad 2018 14:32

Modlany na Teplicku jsou známé asi hlavně výstavbou domů arabskými investory. Do vedení obce se po volbách dostali její odpůrci. Pod Modlany patří ještě čtyři další obce, dohromady tak jde o zhruba tisícovku obyvatel.

Pět hlasů v devítičlenném zastupitelstvu má sdružení „SPOZAM – Periferní vidění“, které se spojilo se třemi zastupiteli sdružení „Modlansko žije!“. Jediným opozičním zastupitelem je tak zástupce „Sdružení nezávislých kandidátů Modlanska“.

Zastupitelstvo zvolilo nové vedení obce, které chce zavést nové pořádky.

Starostou se stal Lukáš Bartoň ze sdružení „SPOZAM – Periferní vidění“ a místostarostou Petr Hubený ze sdružení „Modlansko žije!“. V minulém období obec místostarostu neměla, protože hlasování vždycky dopadlo patem.

Zatím ještě nevědí, jak přesně si práci rozdělí, nicméně doufají, že to bude k lepšímu.

Plány nového vedení Modlan: lepší komunikace, záchrana budovy bývalého kina i nový územní plán

Hlavními změnami, které chce nové vedení zavést, je lepší komunikace s občany, a také větší využívání dotací, třeba na výstavbu nové hasičárny.

Chtějí také začít využívat budovu bývalého kina – právě spolek SPOZAM stál za kampaní proti demolici. Po nátlaku veřejnosti tehdejší starostka ze „Sdružení nezávislých kandidátů Modlanska“ Stanislava Kondrlová sice uspořádala anketu o možném využití, nic dalšího se ale nedělo.

Po opravě budovy by se podle Bartoně měl sál využívat pro společenské, kulturní i sportovní vyžití – měla by tam být hospoda, která v obci není a v patře např. kanceláře nebo startovací byty.

Další prioritou je nový územní plán – v minulosti totiž vznikla řada stavebních parcel, pozemky koupili investoři z arabských zemí a staví tam domy. Tomu chce nové vedení do budoucna zabránit.

Dalším tématem je regulace nákladní dopravy přes Suché, Věšťany a Modlany k dálnici.

Obě uskupení mají v programech také zvelebování veřejných prostranství a výstavbu chodníku podél frekventované silnice z Drahkova do Teplic.

autor: hau
Spustit audio

Související