Nové vedení Chomutova chce nadstandardně podporovat extraligový hokej. Opozice je proti

5. leden 2017

Dlouhodobé spory o peníze pro hokejový klub Piráti Chomutov. Taková byla jedna z příčin předvánočního odvolání členů hnutí Pro Chomutov z vedení města. Nově se v koalici ocitlo sdružení Nový Sever a náměstkem primátora se stal jeho člen David Dinda, donedávna výkonný ředitel hokejového klubu. Funkce se vzdal krátce před koncem minulého roku a ve vedení města se teď chce zasadit mimo jiné i o to, aby Chomutov extraligový hokej nadstandardně podporoval. Opozice je proti.

„Samozřejmě jsem do konce měsíce dodělal nejnutnější věci a od ledna jsem na 100 % připraven věnovat se úřadu,“ slíbil nový náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Právě on se dlouhodobě snažil prosadit masivní podporu hokejového klubu Piráti Chomutov, a to jak z pozice výkonného ředitele klubu, tak z pozice opozičního zastupitele. Prosincové změny ho vynesly do funkce náměstka a podporu hokejového klubu v řádu mnoha milionů korun chce i nadále prosadit.

„Pokud se shodneme na tom, že nám tady něco vyrostlo do určitého extrému, tak je potřeba hledat takové řešení, které se vymyká tomu standardnímu systému, protože ty okolnosti si to žádají. Není v tom žádný postranní úmysl, ani snaha někoho zničit nebo někomu dopřát,“ myslí si David Dinda.

Tím extrémem myslí hokej s rozpočtem zhruba 100 milionů korun na sezónu. Podle něj by neměl být městem podporován v jedné skupině například se zájmovými kroužky. Do budoucna Dinda chce, aby hokej, jehož extraligovou licenci si klub sám vyhrál a nekoupil ji, město podporovalo mnoha miliony, stranou od ostatních sportovních a zájmových klubů. S tím ale nesouhlasí opoziční Pro Chomutov.

Opozice viní vedení města z plánů na „dojení“ rozpočtu města

„Vedení města, které má v radě a přímo ve vedení města jako náměstka primátora člověka, který spojil celý svůj profesní život s hokejem, tak mě nepřekvapuje, že chtějí jít tou cestou a vyčlenit hokej. Chtějí jít ještě dál, než to bylo dříve a udělat z hokeje super preferovaný sport a najít cestu, jak dojit rozpočet města ve prospěch extraligového hokeje,“ vysvětluje zastupitel David Palán.

Kolik sportovních klubů a zájmových kroužků by s novým systémem souhlasilo, to zatím není jasné. Například Radek Šilhan, předseda plaveckého oddílu TJ Slavie Chomutov, by s novým systémem souhlasil.

„Mně by neuráželo to, kdyby se statuární město Chomutov stalo významným partnerem hokeje v okamžiku, kdyby byla zachovaná celková suma, která do chomutovského sportu proudí teď. Pokud by zůstalo stávajících 16 milionů, případně ještě o jeden nebo dva miliony navíc, a byl z toho vyjmutý hokej, tak si myslím, že je to naprosto správné.“

Fotbalový a hokejový klub dluží městu miliony korun. Splatit je mají do poloviny tohoto roku. Do té doby chce David Dinda společně s koaličními partnery z ČSSD, KSČM a hnutí ANO i se zástupci ostatních sportovních klubů najít nový model podpory sportu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio