Nové smlouvy ČEZu s těžební společností udrží na Mostecku práci. Ale i obavy z prolomení limitů

21. březen 2013

Jistota práce až na padesát let pro lidi na Mostecku je hlavním přínosem smlouvy podepsané mezi společnostmi Czech Coal a ČEZ. Důl Vršany bude uhlím zásobovat elektrárnu Počerady na Lounsku. Naopak nejistá je budoucnost Litvínovské uhelné a dolu ČSA, který má uhlí jen na několik let, a místní se tak obávají tlaku na prolomení těžebních limitů.

Okamžik, na který se dlouho čekalo, nastal tento týden. Společnost Czech Coal podepsala smlouvu s ČEZem na dodávku uhlí pro elektrárnu v Počeradech.

Největší radost mohou mít samotní zaměstnanci Dolu Vršany, který bude uhlí elektrárně dodávat až padesát let. Pro Mostecko zmítané dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností je to jistě dobrá zpráva.

„Uzavřená smlouva nám umožní nejenom Vršanskou uhelnou rozvíjet, investovat deset miliard korun, ale především udržet 1300 pracovních míst. Dalších asi 3200 lidí bude mít práci v dodavatelských službách,“ říká mluvčí společnosti Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

Zaměstnanci Vršanské uhelné si tedy mohou oddechnout. Problémem ale zůstává i nadále druhá těžební oblast, která patřila společnosti Czech Coal. Jde o Litvínovskou uhelnou, tedy důl ČSA, který by v případě prolomení územních limitů spolkl obce Horní Jiřetín a Černice.

„Vršanská uhelná je tímto kontraktem stabilizována. Jiný příběh je na Litvínovské uhelné, která byla vyčleněna ze společnosti Czech Coal a nadále se bude rozvíjet jako samostatný podnikatelský subjekt,“ vysvětluje Gabriela Sáričková Benešová.

„V tuto chvíli je perspektiva tohoto lomu na osm až deset let, právě v souvislosti s existencí územních limitů. Snahou vlastníků bude samozřejmě rozvíjet společnost do dalších sektorů, prvním krokem byl nákup elektrárny Chvaletice,“ dodává mluvčí Czech Coalu.

ČEZ zajistil dodávky uhlí pro Počerady, prodal elektrárnu Chvaletice

Východočeskou elektrárnu odkoupila od ČEZu Litvínovská uhelná. V Horním Jiřetíně tak opět zavládla nervozita. Podle spolumajitele Litvínovské uhelné Jana Dienstla by měl totiž chvaletickou elektrárnu zásobovat právě důl ČSA, který má uhlí jen na několik let. Litvínovská uhelná ale počítá podle MF Dnes se zásobováním uhlím až po dobu 30 let.

„Každá věc, která se uděje na poli energetiky u nás v severních Čechách, samozřejmě nějaké reakce vyvolává. Trošku závažnější problém pro Horní Jiřetín může být smlouva, podle které má ČEZ prodat Litvínovské uhelné elektrárnu ve Chvaleticích. Protože tam se to může dotýkat těžby na dole ČSA, a tudíž může Litvínovská uhelná tuto situaci zneužívat k tlaku na prolomení limitů,“ obává se místostarosta Horního Jiřetína za Stranu zelených Vladimír Buřt.

Na jedné straně tedy úleva z jisté práce na několik desítek let dopředu, na straně druhé zjitřené obavy o osud obcí ležících nad zásobami uhlí.

autoři: Honza Beneš , mka
Spustit audio