Nové letecké muzeum v Bezděkově připomíná zaniklé vojenské letiště

10. červenec 2020 13:48

Vojenské letiště nedaleko Žatce přestalo fungovat v roce 1993 a 10 let poté zmizelo úplně. Na jeho místě jsou dnes továrny v průmyslové zóně Triangle. Lidé, kteří byli s letištěm dlouhá léta spjatí, ale na tuto část svého života nechtěli zapomenout. Rozhodli se své vzpomínky soustředit do leteckého muzea v Bezděkově u Žatce.

Muzeum našlo místo v bývalé hospodě na návsi v Bezděkově. Objekt patří Františku Blahoutovi, členu spolku Letci Žatec, který býval meteorologem žateckého vojenského letiště.

Bezděkov pojí se zaniklým letištěm i další souvislost – konkrétně s expozicí československých letců RAF, kteří za války bojovali v britském Královském letectvu.

„Jedním z letců RAF byl i Richard Popper, což byl Žid, který se také podílel na akci Hagana, kdy Československo pomohlo Izraeli, jako nově vzniklému státu, při jeho obraně. On se narodil tady v Bezděkově,“ vypravuje Blahout.

Velkou halu obsadily příběhy a předměty spjaté s vojenským letištěm, kterému se přezývalo Korea – Merkur.

První dráhu postavili už za války Němci, pak prostor převzala československá armáda. Exponáty doplňuje pět obrazovek, které promítají související dokumenty, a návštěvníci se také mohou vžít do pilota stíhačky Mig 21.

Protější roh patří elitní Tygří letce, která k žateckému letišti patřila. Parkují tady dvě žlutá černě pruhovaná letadla.

Slavná Tygří letka

Delfín sloužil jako trenažér pro piloty. A zase bude. „Kdo bude chtít s tím letounem létat, ten si do něj sedne, vezme si virtuální brýle, ve kterých provede let a pochopitelně bude letadlo ovládat pomocí kniplu pedálů,“ popisuje Blahout.

Objasnil také název žateckého letiště – Merkur byl jeho volací znak všech letounů. Korea prý proto, že v začátcích na letišti kromě dráhy nebyly zpevněné plochy.

Spustit audio

Související