Nové centrum pomůže obětem nedobrovolných sterilizací se žádostmi o odškodnění

14. leden 2022

Liga lidských práv otevřela v Ostravě centrum zaměřené na oběti nedobrovolné sterilizace. Obětem bude pomáhat se žádostmi o odškodnění, kterého se mohou domoci díky zákonu, jenž je účinný od začátku letošního roku. Kromě toho v Brně vzniklo centrum, které se bude věnovat obětem současného porodnického násilí.

Čtěte také

Centrum pro oběti nedobrovolných sterilizací v Ostravě vzniklo ve spolupráci s organizací Vzájemné soužití a funguje v sídle této organizace v Moravské Ostravě. Povede ho Elena Gorolová, jedna z obětí nedobrovolné sterilizace, sociální pracovnice a aktivistka za práva žen, které se staly oběťmi nucené sterilizace. „Jsem vděčná, že po dlouhých letech boje se kromě omluvy dostala obětem i možnost podat žádost o odškodnění. Bohužel některé z obětí se toho již nedočkaly,“ uvedla Gorolová.

Centrum pro oběti porodnického násilí, které vzniklo v Brně a sídlí na stejné adrese jako nynější pobočka ligy v městské části Brno - Veveří, je určeno obětem současného porodnického násilí. Chce pomáhat ženám, které se domnívají, že byla v těhotenství, během porodu nebo v šestinedělí porušena jejich práva.

„Porodnické násilí je pro mnohé novým pojmem. Jednání, které lze takto definovat, je přitom velmi rozšířené,“ uvedla Petra Sovová z organizace Hnutí pro aktivní mateřství. Podle ní pojem zahrnuje nejen fyzické násilí, ale například i psychický nátlak, nerespektování soukromí a intimity či slovní urážky.

Čtěte také

„Samozřejmě sem patří i provádění zákroků bez informovaného souhlasu či bez dostatečného vysvětlení, zadržování ve zdravotnickém zařízení, zabraňování časného kontaktu matky a dítěte, poškozování vztahové vazby matka, respektive rodič, a dítě,“ vysvětlila Sovová.

Brněnské centrum má domluvenou spolupráci s Gynekologicko-porodnickou klinikou Fakultní nemocnice Brno. „Ženu doprovodí naše právnička. Na neutrální půdě může žena poukázat, v čem spatřuje porušení svých práv. Za pomocí mediátora mohou společně nalézt řešení,“ popsala právnička Ligy lidských práv Sandra Pašková.

Otevření obou center je součástí dvouletého projektu podpořeného z norských fondů.

S podezřením na nucené sterilizace v Česku, a to především romských žen, přišlo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů (ERRC). Odškodnění se oběti dočkají po osmnáctiletém úsilí. Oběti mohou získat od státu 300.000 korun. Týkat by se to mohlo asi 400 osob.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související