Nová turistická sezóna na Děčínsku? Elektrokola i 100kilometrová hřebenovka

24. únor 2022 10:16

Města na Děčínsku i národní park České Švýcarsko se připravují na novou turistickou sezonu. Očekávají, že bude, vzhledem k uklidňující se epidemické situaci, docela silná.

Do infocentra v České Kamenici na Děčínsku zatím moc turistů nechodí. Lidé ho teď využívají spíše místní k různým administrativním úkonům nebo nákupu lokálních výrobků.

Klid je tu ale jen zdánlivý – město se teď intenzivně připravuje na nadcházející sezonu.

Před pár dny například přibyla na zeď infocentra nabíječka pro elektrokola. „Ty kola, to je teď nový, ještě se k nim teď budou přidělávat cyklostojany,“ doplňuje obsluha centra Tereza Havlíčková.

Čtěte také

Česká Kamenice se domluvila s firmou, která v Děčíně elekrokola půjčuje – chce nabídnout tuhle službu i svým návštěvníkům.

„My to tady zákazníkům zarezervujeme, a ten Active Point zaručí doručení toho kola na druhý den ráno.

„Kamenice je pro výlety na kole úplně skvělá lokalita – můžete třeba vyrazit do národního parku, do Srbské Kamenice přes Rabštejn, nebo můžete naopak třeba na Kytlice,“ vysvětluje nezávislý starosta města Jan Papajanovský.

Na turisty bude čekat i nově značená 100kilometrová hřebenovka

Kdo by nechtěl jezdit na kole a rád chodí po svých, může vyrazit na nově připravovanou hřebenovku, která se na Děčínsku táhne od kopce Šébr až po Tisou.

Její proznačení si na jaře vezmou na starost značkaři klubu českých turistů.

Pravčická brána v Českém Švýcarsku

„Navazujeme na tu historickou hřebenovku, která mimochodem vznikla před 120 lety právě tady ve Šluknovském výběžku,“ upozorňuje ředitel obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jan Šmíd.

Právě tato společnost trasu upravila a chce ji letos velmi propagovat.

„Dřív ta trasa byla přímá, rovná a my jsme ji trochu víc zaklikatili, aby vedla po těch atraktivních místech i tam, kde je ubytování. Ze Šébru do Tisé má ta hřebenovka 100 kilometrů,“ vysvětluje Šmíd.

Novinky nabídne i národní park

Novinky pro návštěvníky chystá i Správa národního parku České Švýcarsko. Na jaře plánuje otevřít skalní hrádek Šaunštejn.

Další zajímavá novinka bude čekat na turisty na Rysí stezce v Mezní Louce. Tam se během jara objeví 25 metrů dlouhá lávka nad vyvrácenými stromy, která umožní návštěvníkům z ptačí perspektivy sledovat přirozenou obnovu a zmlazení lesa po vichřici.

Spustit audio

Související