Nová školka se zatím v Teplicích stavět nebude. Stála by totiž dvakrát víc, než město předpokládalo

12. únor 2020 09:39

Nedostatek míst pro děti v mateřských školách se snaží vyřešit v Teplicích. Už letos tam chtěli začít stavět úplně novou školku. Jenže projekt teď ukázal, že stavba bude skoro dvakrát dražší, než město původně plánovalo.

Na doporučení rady města zatím zastupitelstvo stavbu pouze odložilo. Rozpočet totiž počítal s investicí něco přes 35 miliónů korun.

Projekt teď ale ukázal, že terén v blízkosti školy na Bílé cestě je složitější a stavbu by prodražily jak zemní práce, tak vedení inženýrských sítí. Stavět se tak bude zřejmě pouze v případě, že město nebude hradit celou investici ze svého.

„Budeme hledat jednak externí zdroje financování, ale také jsem požádal odbor školství, aby prověřil i jiné možnosti – zda bychom mohli využít třeba kapacitu v již stávajících prostorách, například nějakou vhodnou úpravou. Znamenalo by to řádově nižší investici a bylo by to v dohledné době,“ vysvětluje náměstek primátora Jiří Štábl z hnutí ANO.

Dotační titul, který by vyhovoval, by totiž mohl být vypsaný až za 1,5 roku, a to by navýšení kapacity školek značně oddálilo.

Místa pro děti ve školách chybí. Město ale nezná jejich přesný počet

Současná kapacita školek v Teplicích je 1 378 míst. Mezi zastupiteli se mluví o potřebě další stovky míst.

Nová školka jich má přidat 75. Jenže plán na její stavbu je starý minimálně 5 let a ani všichni zastupitelé nemají jasno, kolik míst je potřeba teď a kolik bude potřeba v budoucnu.

„Proti mému očekávání odbor nám odbor školství tady na magistrátu nepředložil žádnou zpracovanou demografickou prognózu, takže já opravdu nevím, kolik těch dětí je, nebo není. Rozhodně investice do školky je něco, co považuji za hodně smysluplného, protože je to investice do toho, aby nám tady zůstaly mladé rodiny, aby se neodstěhovávaly někam pryč,“ říká zastupitel za uskupení ProTeplice! Jakub Mráček

Případná dotace na stavbu nové školy pak bude zřejmě podmíněná i důkladným demografickým průzkumem, tedy statistickým odhadem, jestli budou děti v Teplicích přibývat nebo ubývat, případně jak rychle.

Spustit audio