Nová naučná stezka na Větruši vám ukáže krátery po bombách i středověké popraviště

30. srpen 2016

K turisticky vyhledávaným místům v Ústí nad Labem neodmyslitelně patří výletní zámeček Větruše. Na Soudný vrch, kde se tato stavba nachází, se můžete dostat třemi způsoby ‒ pěšky z centra města, obchvatem po silnici, nebo lanovou dráhou z obchodního centra Forum. Upoutá vás krásný výhled na město, najdete zde také zrcadlové nebo stromové bludiště a nově tu můžete navštívit i naučnou stezku.

„Nejzajímavější na této stezce je její historie a umístění. Dostaneme se k ní od jasného výchozího bodu ‒ výletního zámečku Větruše. Stezka prochází od středověkého popraviště. Vede v podstatě po obnovené historické turistické trase, která je nyní v terénu značena červenou místní značkou. Až na její konec, k areálu Ústeckého podzemí, ji letos město Ústí nad Labem osadilo naučnými tabulemi. Díky tomu můžeme návštěvníky informovat o řadě zajímavostí,“ popisuje Eva Berrová z oddělení cestovního ruchu.

Z Větruše vedou hned dvě naučné stezky. Jedna na Vrkoč a druhá, už zmiňovaná, k Ústeckému podzemí. „Rozdíl je v jejich délce i obsahu. Známá naučná stezka Větruše – Vrkoč měří kolem 4 kilometrů. Po cestě je rozmístěno 9 informačních tabulí. Náplní té stezky je především krajina, příroda a unikátní výhledy ‒ například na protější hrad Střekov,“ vysvětluje Berrová.

Nová naučná stezka je kratší, nenáročná, vhodná například jako vycházka po obědě. „Je mnohem kratší ‒ pokud bychom to počítali už od Větruše, nepřesáhneme jeden kilometr. Na stezce jsou 4 informační tabule a je zaměřená spíše na historii, dění kolem 2. světové války, její dopady na Ústí nad Labem a samozřejmě na šibeniční historii Soudného vrchu,“ dodává Eva Berrová.

Cedulka s označením, kde dopadla bomba při bombardování města

První z naučných tabulí je umístěna na Soudném vrchu. „Skutečně tu máme středověké popraviště, které pochází z 16. století. Takto dochovaných popravišť je v republice jen málo,“ doplňuje Martin Krsek z ústeckého muzea.

„Pokračovat budete po zeleném značení, zelený pruh je specifické značení pro naučnou stezku,“ prozrazuje Martin Krsek a zároveň vysvětluje, proč cesta prochází po zvláštní vyvýšenině: „Jedná se o pozůstatky ze 2. světové války, kdy tady vlastně bylo takové obranné postavení – systém zákopů a navršených hald, my teď vlastně procházíme po tom valu.“

Návštěvníky by mimo informačních cedulí mohly zaujmout menší cedulky s nápisem „ZDE DOPADLA BOMBA“. Krátery po dopadu bomb jsou totiž stále zřetelné ‒ jsou důkazem toho, jaké drama prožil tento svah za války.

autor: Martin Dušek
Spustit audio