Nouzový stav uzavřel kavárny a restuarace. V Mostě tak přišly o přivýdělek i matky samoživitelky

21. duben 2020 09:50

Provozovatelé restaurací, kaváren i služeb v cestovním ruchu zažívají v době nouzového stavu a s ním spojených vládních opatření těžké období. Právě tito zaměstnanci nejčastěji přišli koncem března o zaměstnání. Podle analytiků Úřadu práce se jejich počet za duben ještě zvýší. Provoz musela přerušit i jedna z kulturních kaváren v Mostě, kde si běžně přivydělávaly matky samoživitelky.

„To, co mi pokrývalo náklady, teď zmizelo. Když dám dohromady všechny peníze, které mám, zůstává mi na živobytí maximálně 5 tisíc korun, což je na celý měsíc s dítětem neskutečný masakr,“ říká Alena, která pracovala v kavárně v centru Mostu vždy několik směn v týdnu.

Bez přivýdělku se obává, že nebude moci zaplatit nájem a bude si muset peníze půjčit.

Alena si může na Úřadu práce požádat o dávku v hmotné nouzi, ta ale nevyřeší její situaci hned. „Určitě toho využiji. To vyřízení ale bude asi trvat dost dlouho, toho se bojím,“ uvažuje.

Provozovatelka kavárny Klára Smrčková musela kavárnu, tak jako ostatní, zavřít v polovině března. Musela vyplatit personál za dva týdny práce, zaplatit faktury i nájem.

Provozovatelé kaváren i restaurací se snaží oslovit klienty různě

Spolu s přáteli přišli proto s nápadem, jak peníze získat a tím udržet kulturní kavárnu při životě.

„Je to v podstatě facebooková událost, která se jmenuje Zachraň svoji kavárnu'. Funguje to takk, že si lidé předplatí kávu, pošlou peníze na transparentní účet, my je evidujeme – dostanou své číslo, a tímhle způsobem se snažíme získatz nějaké prostředky a tu kavárnu zachraňovat,“ vysvětluje Smrčková.

Nápad s předplatným na kávu se osvědčil. Most navíc koncem minulého týdne oznámil, že podnikatelé v nebytových prostorách města zaplatí od března do června nájemné pouhou jednu korunu měsíčně.

Kavárna v centru Mostu tak zřejmě koronavirovou epidemii zvládne. Všem se to ale nepodaří.

Podle Úřadu práce rozšiřují statistiky nezaměstnaných právě lidé z oblasti pohostinství a cestovního ruchu. O práci přicházejí také ti, kteří pracovali v automobilovém průmyslu v zahraničí. Mezi čerstvě nezaměstnanými jsou i živnostníci, z nově příchozích na úřady práce jich je 3 až 5 %.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související