Nouzový stav doléhá i na zoologické zahrady. Jak můžete pomoci?

17. duben 2020

Už měsíc jsou kvůli opatřením proti šíření koronavirové infekce uzavřeny zoologické zahrady. Chybějící příjmy ze vstupného ovlivní celou následující sezónu. Jestli chcete, můžete své oblíbené zoo pomoci.

„Máme spočítáno, že do otevření areálu zoo, které je dle vládního nařízení naplánováno na 25. května 2020, se finanční ztráta vyšplhá až ke 2 milionům korun,“ konstatuje ekonomka děčínské zoo Dagmar Kedlesová.

Většina zoologických zahrad je vyloučena z možnosti čerpat finanční pomoc na pokrytí náhrad za ušlé příjmy i mzdy zaměstnanců ze strany státu. Jsou odkazovány na své zřizovatele, kteří ale zatím nejsou schopni garantovat žádnou jistotu finanční pomoci z důvodu obav očekávané finanční krize a povinnosti zabezpečit i jiné mandatorní výdaje.

„Pomocnou ruku nám mohou podat samotní návštěvníci. Pokud by chtěl někdo naši zoo podpořit, lze to udělat například prostřednictvím adopcí zvířat nebo nákupem zboží v e-shopu, případně jinou formou sponzoringu,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.

Přesná pravidla adopcí i seznam zvířat vhodných k adopci najdou zájemci na webových stránkách vaší oblíbené zoo. Pomoci můžete i nákupem zboží v e-shopu, kde lze pořídit nejen suvenýry, vstupenky do zoo, permanentní vstupenky, ale například i sponzorské samolepky.

zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související