Nouzov se pyšní rozhlednou bez závratí - dalším geniálním vynálezem Járy Cimrmana

29. duben 2014

Tentokrát bude cíl naší cesty poměrně neobvyklý. Zamíříme totiž na nejnižší rozhlednu v Čechách, v Evropě a možná i na světě. A pozor - tahle rozhledna je otevřená nonstop. Je to totiž recesistická rozhledna Járy Cimrmana.

Rozhlednu Járy Cimrmana najdete v Nouzově. Vydat se na ní můžete vyrazit ze Semil – od radnice, kolem pramene svatého Václava přes Koštofrank a kapličku Na Hlínách do Nouzova. Tam už vám zelená šipka spolehlivě ukáže cestu k rozhledně.

Přestože jde o zřejmě nejnižší rozhledu v České republice, můžete z ní vidět jak město Semily, Ještědsko- Kozákovský hřbet i Krkonoše.

A jak vlastně rozhledna Járy Cimrmana vypadá? Protože prý neměl rád výšky, jde o dřevěnou ohrádku, umístěnou přímo na zemi. Rozhodně vás tedy nečekají ani zdolávání schodů ani závratě. Zato si přímo na místě můžete vyzkoušet technickou zajímavost – unikátní prototyp Cimrmanova dalekohledu.

Na místě Cimrmanovy rozhledny může pozorný výletník najít taky vzkaz od samotného Járy Cimrmana s prosbou o pomoc. Tvůrci rozhledny by totiž rádi místo rozhledny dřevěné postavili kamennou - vyzývají proto všechny návštěvníky, aby na stavbu přispěli tím, že k rozhledně přinesou (třeba jen jeden) kámen.

autoři: Tomáš Beneš , Jaroslava Mannová
Spustit audio