Nosorožčí dáma Zamba se v ústecké zoo dožila už 46 let

19. listopad 2016

Je to třicet šest let, kdy do ústecké zoo dorazila samice nosorožce tuponosého Zamba. V Evropě je pouze pět nosorožců starších než ona - jak uvádějí poslední údaje, které ústecká zoo má. A dnes (19. listopadu) se Zamba dožívá svých 46. narozenin. Zoo speciální oslavu letos nepořádá. Dárky od chovatelů ale nosorožčí dáma bezpochyby dostane.

V ústecké zoo už žije Zmba sama. Její druzi – Saša a Dan uhynuli stářím před osmi lety. „Snažíme se jí co nejvíce zpříjemnit život,“ říká Michala Králová, chovatelka. Například její oblíbené bahniště přesunuli na přístupnější místo, protože zdravotní stav Zamby odpovídá jejímu věku. Neustále potřebuje zvýšenou pozornost, v chladnějších dnech tráví ve venkovním výběhu méně času než v létě a návštěvníci zoo ji proto vidí nejčastěji kolem poledne, kdy je nejtepleji. Zamba také dostává více minerálů, vitaminů a výživu na klouby.

Zamba je v současnosti nejstarším nosorožcem tuponosým v českých a slovenských zoologických zahradách. V Evropě chová téměř tří stovky nosorožců tuponosých sedmdesát tři instituce.

Samotná Zamba nikdy neměla mladé. Ústecké zoo se přesto podařilo v minulosti nosorožce rozmnožit. Potomci Saši a Dana žijí ve Španělsku a Brazílii, v Polsku a Francii.

Ve volné přírodě jsou nosorožci i přes různá opatření stále obětmi pytláků. Nosorožci žijí v Africe a v Asii. Tam už v některých státech ale vyhynuli, například ve Vietnamu.

Samička Zamba přišla do ústecké zoo v roce 1980.
autoři: ces , Věra Vrabcová
Spustit audio