Nosíte ponožky v sandálech jako staří Římané? Je to společenské faux pas

20. červen 2022

Než odejdete z domova na veřejnost s ponožkami v sandálech, zastavte se. Buď si je sundejte, nebo si vezměte pevnou obuv. S ponožkami v sandálech se prostě do města chodit nemá.

Každý rok na jaře čteme na internetu pořád to samé – Češi vytáhnou ponožky v sandálech a budou dělat ostudu doma i v zahraničí. Už ne, přátelé. Tento jev je u nás čím dál vzácnější, ale stále se to občas stane.

Pozor, pokud si ponožky do sandálů kvůli mykóze či jiným zdravotním problémům brát musíte, máte výjimku. Zdraví je přednější. Některým lidem se třeba také dělá vyrážka z levných asijských sandálů, které obsahují desítky škodlivých látek. Je ale potom lepší koupit si kvalitní obuv a ponožky nechat v šuplíku.

Neobstojí argument, že nosíme ponožky v sandálech kvůli zimě. Člověk si totiž v chladném počasí obvykle otevřené letní boty nebere. Že měli ponožky v sandálech už Římané, takže to není nic špatného? No, přeci jen už jsme společensky někde jinde a hlavně, Římané měli sandále jako základní obuv a ponožky si do nich vzali až v Anglii, když zjistili, že je tam poněkud větší zima než u nich na jihu.

Že nosíte ponožky v sandálech po domě nebo na své zahradě? Klidně v tom pokračujete, když vás nikdo nevidí, maximálně soused. Nebuďme zase tak upjatí.

autor: Milan Knotek
Spustit audio