Vánoce na Severu

21. prosinec 2021

Užijte si vánoční pohodu při poslechu našeho vysílání – ať už při čekání na Ježíška, nebo třeba při přípravě štědrovečerní večeře či vyhlížení zlatého prasátka.

Už od devíti hodin se můžete těšit na povídání s prvním svátečním hostem – spisovatelem Stanislavem Dvořákem, který nedávno vydal román Kadaland. Povídat si s ním budeme nejen o jeho nové knize, ale i o novinářské profesi, o práci filmového a hudebního kritika a také o tom, co ho přivedlo k zájmu o regionální historii.

Premiéra nového oratoria Nádech věčnosti k poctě svaté Ludmily, 19. září 2021 v Praze. Autorem je skladatel a dirigent Jan Zástěra, režisérem Jiří Heřman a roli sv. Ludmily ztvárnila Soňa Červená

Následovat budou tipy na vánoční pochoutky, po kterých dostane krátce po jedenácté hodině prostor další host – dirigent Hudby Hradní stráže a Policie ČR, sbormistr, varhaník, badatel a duchcovský rodák Jan Zástěra.

Pak už se můžete těšit na polední Písničky na přání s Petrem Beranem a od třinácté hodiny na Pohádkové vánoce.

Od čtrnácti hodin vám představíme ty nejkrásnější betlémy, které u nás v severních Čechách máme – se Slávkou Brádlovou navštívíme několik muzeí, která uchovávají hotové betlémářské poklady – například v Mostě můžete obdivovat betlém Schemberův, v Chomutově můžete žasnout nad pohyblivým betlémem se 444 figurkami, v Ústí nafd Labem zas můžete postát v zamyšlení nad betlémem, který namalovala Milada Vavřínová jako vzpomínku na pobyt v koncentračním táboře. Zastavíme se ale i v  Rumburku, Děčíně a v Lounech.

Odpolední vánoční program pak uzavře Štědrodenní Hudební hledání s Petrem Lüftnerem.

Přejeme vám pohodové prožití vánočních svátků a děkujeme za vaši přízeň.

Spustit audio