Noc kostelů je tady. V Ústeckém kraji se do ní letos zapojí na 150 sakrálních památek

2. červen 2023 08:39

Téměř 150 kostelů, kaplí a dalších sakrálních památek se 2. června zapojí v Ústeckém kraji do tradiční Noci kostelů. Organizátoři připravili koncerty, výstavy, prohlídky kostelů i zvonic.

Noc kostelů začne před 18. hodinou, kdy ji zahájí Arcibiskup Jan Graubner v pražském kostele u sv. Kajetána na Malé Straně.

Téměř třetina ze 146 sakrálních památek v Ústeckém kraji, kde Noc kostelů připravují, je na Litoměřicku. Nejméně pak jich je na Mostecku – celkem tři. Jedním z nich je kostel svatého Jana Křtitele v Českém Jiřetíně, kde zazpívá od 19 hodin sbor Základní umělecké školy z Litvínova. Od osmé večer je tam pak připraven folkový koncert.

Někde je pro návštěvníky připraven bohatý program

Některá místa připravila jen prohlídku kostela, jiná naopak lákají návštěvníky na velmi bohatý program.

Například modlitebna Českobratrské církve evangelické v Teplicích připravila na páteční večer soutěže nejen pro děti i s kostelním grilováním, koncerty i výstavu knih z roku 1615. Zájemci si budou moci prohlédnout i kované klíče.

V kostele Nejsvětější Trojice v Děčíně – Dolním Žlebu si zas návštěvníci budou moci poslechnout autorské čtení poezie. Od 19:00 se představí například básníci Marcel Deli, Daniel Frček a Radek Fridrich.

V kostele sv. Petra a Pavla v Podbořanech na Lounsku pak může každý návštěvník v průběhu celého večera napsat svou prosbu na připravené lístky a tu pak vložit do krabice. Vzkazy nebude nikdo číst – na závěr vzkazy kněz v modlitbě předloží Bohu a v neotevřené krabici spálí.

Pokud byste chtěli vyrazit na Noc kostelů, pak se podívejte na webové stránky Noc kostelů, kde je kompletní program více než 1800 sakrálních památek v Česku a zájemci tam najdou i program Noci kostelů v jejich nejbližší vzdálenosti. Možné je si také nainstalovat aplikaci Noci kostelů do chytrého mobilního telefonu. I díky ní se dá program, který mají posluchači nejblíž, dobře a rychle najít.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související