Neznámý pachatel položil na koleje u Doks cementový kvádr, hrozí mu až osm let

10. červenec 2021 11:32

Policie pátrá po pachateli, který 4. července ohrozil osobní vlak u Doks na Českolipsku. Na koleje tam totiž nastražil cementový kvádr, do kterého souprava narazila.

„V neděli 4. července po 20. hodině projížděl osobní vlak ze železniční stanice Doksy na Okna, když za obcí Doksy v mírné zatáčce zahlédl strojvedoucí v kolejišti velký předmět připomínající obrovský kámen. Bylo mu jasné, že je situace vážná. Nakonec se rozhodl přejet tuto překážku v plné rychlosti, protože by podle jeho odhadu prudké brždění na tak krátkou vzdálenost mohlo způsobit vykolejení vlaku. V té době v něm cestovalo 23 pasažérů a 2 drážní zaměstnanci," popsala událost policejní mluvčí Ivana Baláková.

Při nárazu do cementového kvádru se sice nikdo nezranil, ale došlo k proražení nádrže

K úmrtí či zranění podle ní nedošlo jen díky velkému štěstí a profesním zkušenostem strojvedoucího. Při nárazu došlo na soupravě k proražení nádrže s naftou a olejem. Strojvedoucí dojel s vlakem až do stanice Okna, odkud pak zavolal tísňovou linku. 

„My jsme ohledáním místa události zjistili, že překážkou byl cementový kvádr vážící podle našeho odhadu nejméně 80 kilogramů a podle vyhodnocení všech informací jsme dospěli k jednoznačnému závěru, že ho do kolejiště někdo umístil úmyslně," doplnila Baláková. 

Neznámý pachatel ohrozil vlak u Doks. Na koleje tam totiž položil cementový kvádr

Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Neznámému pachateli za to hrozí až 8 let vězení. Kriminalisté vyzývají veřejnost, aby jim pomohla najít pachatele. Pokud někdo v neděli 4. července viděl cokoliv podezřelého v blízkosti kolejiště na výjezdu z Doks ve směru na Okna, má kontaktovat policii na lince 158.

autor: reČRoL | zdroj: Policie České republiky - KŘP Libereckého kraje
Spustit audio

Související