Nezaměstnanost v Ústeckém i Libereckém kraji vzrostla

8. prosinec 2009

V Ústeckém i v Libereckém kraji přibylo v listopadu lidí bez práce. Předpovědi odborníků na zaměstnanost, kteří říjnový pokles označovali za dočasný jev, byly tedy správné. V Ústeckém kraji vzrostla míra nezaměstnanosti o 0,13 procentního bodu na 12,87 procent. To znamená, že práci v Ústeckém kraji nemá už 57 tisíc lidí. V Libereckém kraji se nezaměstnanost zvýšila o desetinu procenta na 10,7 procenta - to je 24,5 tisíce lidí v produktivním věku. To je pro tento kraj dosud rekordní nezaměstnanost.

V Libereckém kraji přibylo nezaměstnaných ve všech čtyřech okresech. V Ústeckém kraji míra nezaměstnanosti v mosteckém a ústeckém okrese klesla. Úřad práce v Mostě oproti říjnu evidoval dokonce o 108lidí méně. Přesto je ale Most stále okresem s nejvyšší nezaměstnaností v celé zemi.
Podle ekonomů krize jen tak nepomine, nezaměstnanost v celorepublikovém měřítku by tak mohla příští rok prorazit deseti procentní hranici, na které se pohybovala kolem roku 2003. Obrat by prý mohl nastat v létě roku 2010.

Spustit audio