Nevracejte koupeného kapra zpátky do vody. Nejspíš to nepřežije

24. prosinec 2016

Nedokážete "klepnout" živého kapra, který vám plave doma ve vaně a už má od dětí i jméno? Pokud se rozhodnete dát mu svobodu, měli byste vědět, že takový kapr většinou zahyne.

Vrátit vánočního kapra zpátky řece či rybníku?

„Určitě to není správné řešení, protože ty ryby už jsou většinou dost unavené,“ vysvětluje Tomáš Kava, jednatel severočeského územního svazu Českého rybářského svazu: „ Jsou loveny na podzim, potom dlouhodobě sádkovány, v obchodě si s nimi manipuluje a ty ryby pak už nemají předpoklady pro zimní odpočinek a pro přežití. Takže v tomto případě bych spíš doporučil kapra zkonzumovat a pustit jinou rybu, doporučuje.“

Co můžete udělat pro to, aby kapr přežil?

„Ryba by měla být velice šetrně přenášena,“ radí Tomáš Kava. „Měla by být uskladněna tak, aby nedocházelo k poškozování šupin a celého těla. Je velice důležité držet ji v teplotních poměrech, které jí vyhovují, to znamená nedržet ji dlouho v teple ani v teplé vodě, protože ta ryba už je zvyklá na velice nízkou teplotu vody, aby nedošlo k teplotnímu šoku,“ doplňuje.

Co když přesto chcete kapra vypustit do Labe?

„Můžeme ho vypustit do Labe, ale radí spíš ji vypustit někde v nadjezí, kde je voda klidnější a hlubší, kde si kapr najde odpočinkové místo, protože ta unavená ryba je daleko méně schopna překonávat silnější proudění,“ uzavírá Tomáš Kava.

Spustit audio