Netradiční sochy a reliéfy Pavla Mizery a Kamily Housové Mizerové jsou k vidění v teplickém muzeu

10. srpen 2020 09:56

Nová výstava v Regionálním muzeu v Teplicích představuje díla Pavla Mizery a jeho dcery Kamily Housové Mizerové za posledních 30 let. Jejich práce zaujmou návštěvníky svými tvary, barvami a také vtipem.

Pavel Mizera vystavuje své reliéfy a sochy převážně ze dřeva i dalších materiálů, jeho dcera, Kamila Housová Mizerová, vystavuje třeba smaltované obrazy složené z několika vrstev. Práce hlavně na těch abstraktnějších a emotivnějších není podle ní vůbec jednoduchá.

„Máte v hlavě vlastně takovou kaligrafii nebo takovou gestickou malbu, ale máte na to 7 výpalů. To znamená, že si musíte udržet náladu pro tu gestickou malbu. Nejdřív třeba zadáte modrou jako první, přitom ale musíte být stále naladěni na ten obraz, na to světlo, které chcete znázornit,“ vysvětluje výtvarnice.

Kamila Housová Mizerová prozradila i svou inspiraci pro kovové reliéfy. Postavy malých Sokolů se vůbec nedrží stanovených značek – sledovala cvičení svého dítěte.

K vytvoření „Sokolíků“ inspirovali Kamilu Housovou Mizerovou malí cvičenci, kteří nerespektovali značky

„Sledovala jsem ho z galerie. Oni se seřadili do řady, dali jim puky a řekli jim, aby je přenesly na druhou stranu. A ty děti, jako když do nich střelí – začali naprosto nekoordinovaně lítat po té tělocvičně, a do toho se je ty sestry Sokolky snažily seřadit na druhé straně,“ vzpomíná se smíchem Housová Mizerová.

Díla Kamily Housové Mizerové i jejího otce Pavla Mizery budou v teplickém muzeu k vidění do 6. září.

Spustit audio

Související