Nenápadná bylinka řebříček vám účinně pomůže s řadou neduhů

22. červenec 2014
Dobré odpoledne

“Řebříček je jedna z našich nejrozšířenějších a nejznámějších bylinek a roste všude na sušších loukách, podél cest a lesů,“ řekla na Regionu bylinkářka Hana Urbánková. „Z řebříčku se používají květy, které jsou nejúčinnější, ale i listy a sušit se může celá rostlina,“ dodala. Při jakých potíží nám tedy může řebříček ulevit? „Řebříček řeší všechny ženské choroby, také hojí rány a zastavuje krvácení, podporuje trávení, tlumí křeče, zmírňuje migrénu a dokáže zbavit tělo plísní,“ vysvětlila Hana Urbánková.

Ženy mohou při silné nebo nepravidelné menstruaci a také při zánětech vaječníků nebo v pochvě pít čaj z řebříčku nebo se v něm koupat. „Stačí květy z řebříčku zalít horkou vodou, nechat 15 minut stát a vypít nebo výluh nalít do vany a 20 minut se namočit. Na pití se používá slabší výluh než na koupel a vnitřní a vnější působení můžeme kombinovat,“ radí bylinářka.

Čaj z řebříčku zklidní i opakované bolesti hlavy, zmírňuje pálení žáhy a pomáhá proti křečím, tedy i při astmatu. „Kromě pití čaje z koupené nebo natrhané bylinky a koupelí si můžeme také vyrobit tinkturu, tedy namočit řebříček na 14 dní do 40% alkoholu. Na potírání je vhodné si doma připravit mast například z obyčejného sádla,“ doporučila posluchačům bylinářka s tím, že bílé květy řebříčku jsou účinnější než růžové.

Řebříček je tedy velmi mocná bylina, se kterou ale musíme nakládat opatrně. „Doporučuji při pití čase kůru po třech týdnech přerušit na 14 dní a teprve až potom opakovat,“ radí bylinářka ze Žďárska Hana Urbánková.

CHAT:

Karolína - Dobrý den, řebříček roste často u cest, ale asi by se tam neměl sbírat. Nebo ano? dá se třeba nějak „umýt“? Za odpověď děkuje Karolína a zdravím

Dobrý den, Karolíno, máte pravdu, že často řebříček můžeme vidět podél cest. Pokud jde o frekventované silnice, pak sběr určitě nedoporučuji. Pokud jde o nějakou polní cestu, určitě není problém a sama ho na takovýchto místech sbírám. Bylinky oprat můžete, ale ideální to není, tak jako není dobré sbírat bylinky za deště. Nejde totiž jen o prach, ale také zplodiny, které jsou v takovém případě součástí bylinky. Navíc řebříček opravdu není tak vzácný, aby nás to nutilo jej sbírat u silnice. Mějte se krásně a přeji radostné sbírání. Hanka

Spustit audio