Nemocnicím v Ústeckém kraji chybí zdravotní sestry. Stárnou a mladší o práci nemají zájem

10. únor 2017

Přesčasy a problémy s vybíráním dovolené, někde i omezení provozu oddělení ‒ to jsou důsledky nedostatku sester v nemocnicích. Jen v pěti nemocnicích Krajské zdravotní jich chybí zhruba 120. Největší nedostatek zdravotních sester je v oblasti intenzivní péče, především na interních odděleních nebo na chirurgiích. Chybí také mladší sestry.

Zdravotní sestry chybí i na interním oddělení nemocnice v Teplicích. „Zjistíme, co se dělo v noci, v 6:30 odebereme krev, pošleme to do laboratoře, pak pacienty myjeme.. Nezastavíme se skoro vůbec, léky kontinuálně docházejí, v dávkovačích i infúzích, pořád je měníme,“ popisuje běžnou směnu staniční sestra jednotky intenzivní péče interny Mária Krautstengelová.

Čtěte také

Také ona by potřebovala nové kolegyně. „Je nás tady nehorázně málo, nezvládáme to. Už tak jsme v mínusu tří sester jen tady na JIP. Průměrný věk na našem oddělení je 45 let, to je na takové oddělení hodně vysoký věk,“ konstatuje Krautstengelová.

Práce zdravotní sestry: přesčasy, agresivní pacienti a neustálý stres

Nedostatek sester přináší v chodu nemocnice řadu problémů. „Sestřičky dělají přesčasy, snažíme se shánět výpomoc z jiných oddělení, vyjít jim vstříc jak jen to jde, abychom jim tu práci co nejvíc usnadnili. O tu práci není takový zájem, protože je to fyzicky i psychicky náročné. Musí zvedat obézní pacienty, kterých přibývá, komunikovat s příbuznými pacientů, kteří umírají a jsou terčem neopodstatněné agresivity ‒ slovní, i fyzické,“ popisuje hlavní sestra Kateřina Vágnerová.

Krajská zdravotní se snaží do nemocnic lákat už studentky prostřednictvím stipendií. Tento způsob se osvědčil při nedostatku lékařů.

Vláda chce nedostatek zdravotních sester vyřešit změnou vzdělávacího systému, kdy by po čtyřletém studiu zdravotnické škole stačil jeden rok na vyšší odborné škole. Tento návrh kritizuje vedoucí katedry ošetřovatelství a porodní asistence Fakulty zdravotnických studií ústecké univerzity Ivana Lamková.

„To odborné vzdělání zdravotní sestry je tříleté. Na tom bakaláři nebo na vyšší škole. Na střední škole je polovina vzdělávacích předmětů a polovina je odborná. To je jen holý základ k tomu, aby mohly pod dohledem pečovat o lidi. Ty vyšší sféry k tomu tlačí to, že je nedostatek sester, ale tohle není řešení,“ konstatuje Lamková.

Podle ní podobně kritizují vládní návrh i další odborné instituce.

autor: hau
Spustit audio