Nemocnicím v Ústeckém kraji chybí stovky zdravotníků. První pracovní příkazy by mohl hejtman vydat do konce týdne

5. březen 2021 14:53

V nemocnicích napříč Českem stále přibývají pacienti s koronavirem. Některá zdravotnická zařízení jsou kvůli náporu na hraně kapacity lůžkové péče. I kvůli tomu můžou hejtmani a pražský primátor vydávat pracovní povinnosti pro lékaře, zdravotní sestry a další personál. V Ústeckém kraji jsou v tuto chvíli jednotky intenzivní péče zaplněné z víc než 90 procent a nemocnice potřebují zhruba 230 nových zdravotníků.

„V tuto chvíli máme požadavek na 45 lékařů a 181 sester,“ informoval vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Úředníci teď dávají dohromady seznamy pracovníků, kteří by mohli nemocnicím pomoci.

Čtěte také

„Je třeba si uvědomit, že území Ústeckého kraje se to týká přinejmenším 800 poskytovatelů zdravotních služeb. U těch všech sbíráme informace a začínáme je třídit tak, aby nemocnice mohly dostat informaci o tom, kdo by případně byl schopen nastoupit,“ doplnil Severa.

Výpomoc od lékařů, sester a dalšího personálu z ambulantního sektoru vítá krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola.

„Ta největší výzva, které v současné době čelíme, je, jak zvládnout příliv pacientů s covid-19, kterých bude mimo jakoukoli pochybnost v Ústeckém kraji v příštích 14 dnech stále narůstat. Takže já to rozhodnutí vítám a předpokládám, že bude ku prospěchu věci,“ shrnul Škola.

Ústecký kraj chce se zdravotníky najít společnou řeč a dohodnout se

Někteří lékaři se ale v případě pracovní povinnosti obávají o svoje pacienty. Například diabetoložka Alice Sýkorová se ve své ordinaci stará o zhruba 3 500 pacientů.

Čtěte také

„Měl by nám tedy někdo říci, co máme dělat s našimi chronickými pacienty. Kdo se bude o ně starat, předepisovat jim léky a vyšetřovat je? Protože už v tuto chvíli suplujeme i praktické lékaře nebo jiné odbornosti, kde zrovna mají například z důvodu koronaviru zavřeno,“ shrnula Sýkorová.

Ústecký kraj ale nebude pracovní povinnosti direktivně nařizovat. Chce jít spíše cestou společné dohody s konkrétními lidmi.

„Chceme přistoupit na to, aby si ta nemocnice z těch jednotlivých odborností a seznamů vybrala a dohodla si s nimi nástup do nemocnice sama. Teprve potom nastoupí ta role pana hejtmana ve formě vydání pracovního příkazu,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

Podle něj by mohl hejtman vydat první pracovní příkazy ještě do konce týdne, a to pro výpomoc žatecké nemocnici.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související