Nemocnici v Roudnici nad Labem hrozí zánik

12. listopad 2012

Podřipská nemocnice se spolu s jedenácti dalšími ocitla na seznamu nemocnic na odpis.

Všeobecná zdravotní pojišťovna s ní počítá už jen na jeden rok. V jeho průběhu musí Roudničtí úplně zrušit akutní lůžkovou péči.

Co to pro nemocnici a pacienty, pokud k tomu skutečně dojde, bude znamenat popisuje jednatel Podřipské nemocnice, chirurg Josef Krajník:

„Jednalo by se o zrušení gynekologie, dětského oddělení, chirurgie a interny. Léčebna dlouhodobě nemocných by zůstala, ale není jasné, kdo by tam pracoval, protože nyní tam působí právě lékaři ze zmíněných oddělení,“ uvádí.

Podřipská nemocnice má čtyři stovky zaměstnanců. Pokud se akutní péče zruší, polovina až dvě třetiny z nich bude muset odejít. „Mladí lékaři chtějí všichni odejít do zahraničí, protože v českém zdravotnictví nikdo neví, co bude pozítří,“ varuje Josef Krajník.

Argumenty o úsporách roudničtí zdravotníci nepřijímají: „Mnoho zákroků jsme poskytovali mnohem levněji, než je tomu například ve velkých fakultních nemocnicích,“ tvrdí.

Dostupnost zdravotní péče v oblasti se podle něj zhorší. „Komplikované bude dojíždění pacientů, kteří navíc nepotřebují drahé přístroje, ale ošetřovatelskou péči,“ argumentuje svou téměř padesátiletou praxí jednatel Podřipské nemocnice.

Zaniknout mají nyní nemocnice, do kterých města i soukromní vlastníci vložili velké peníze. V Roudnici se například nedávno modernizovaly operační sály.

Roudničtí zdravotníci se nechtějí se situací smířit. Připravují ve městě demonstraci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio