Nemocnice v Rumburku má finanční potíže, o pomoc žádá starosty okolních obcí

5. říjen 2015
Zprávy

Po kauze úmrtí šesti pacientů, ze kterých je obžalovaná tamní zdravotní sestra, má rumburská nemocnice další problémy. Město Rumburk jako majitel už nezvládá platit finanční ztráty. Vedení nemocnice se proto obrátilo s prosbou o pomoc na starosty okolních obcí. Města ale nad podobnou variantou příliš nejásají.

Rumburské zdravotnické zařízení je jediné v celém Šluknovském výběžku. Za to, aby mu z finančních problému pomohla okolní města, se staví i prodavačka Yveta Zemanová z Varnsdorfu.

„Za manžela můžu říct, že díky nemocnici stojí na nohou. To si vůbec nedokážu představit jezdit někam do Děčína nebo nevím kam,“ říká.

Názor Yvety Zemanové ale zatím příliš nesdílí vedení města.

„Opačné argumenty jsou pro to nepomáhat, protože Rumburk nemocnici chtěl a na druhou stranu i Varnsdorf má částečně zdravotnická zařízení, ať je to poliklinika, nebo pohotovost v nemocnici s LDN. Žádost z Rumburku o cirka milion a 600 tisíc korun je dost velká,“ upozorňuje varnsdorfský místostarosta Josef Hambálek (ANO) s tím, že stejná část jde na kulturu a sport celého města.

Důvody, proč nemocnice požaduje tolik peněž, vysvětluje starosta Rumburku Jarolav Sykáček (ČSSD).

„Požádali jsme okolní města a obce o příspěvek v rozsahu sto korun na jednoho obyvatele. Devadesát čtyři procent klientů, kteří byli ošetřeni, je právě ze Šluknovského výběžku.“

Ať se snaží vedení města, zní z radnic

Peníze od obcí by měly jít pouze na nové vybavení, a ne na provoz. Ten je ztrátový několik posledních let. Podle vedení nemocnice za to může úhradová vyhláška a také snížení počtu výkonů.

Právě vůči těmto důvodům je nedůvěřivý místostarosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart (Sdružení 2014). Upozorňuje při tom na příklady městských nemocnic, které fungují v černých, a nikoliv červených číslech.

„Naši občané si platí řádně svoje zdravotní a sociální pojištění a z toho zdravotního pojištění je placená i nemocnice. Pokud jde o město Rumburk, jsou tam 16 let v zásadě podobní lidé v zastupitelstvu, kteří o nemocnici rozhodovali, takže si myslím, že je nasnadě, aby se především snažili oni jako majitel,“ podotýká Linhart.

Vedení nemocnice se teď bude snažit přesvědčit postupně vedení měst na jednáních zastupitelstev.

autor: Iva Zítková
Spustit audio