Nemocnice v Duchcově a v Roudnici zřejmě přijdou o některá oddělení

17. prosinec 2012

Dojíždět kvůli složitějším operacím jinam budou v příštím roce zřejmě muset lidé z Duchcova na Teplicku a Roudnice na Labem na Litoměřicku. Tamní nemocnice se nedohodly s pojišťovnou na zachování takzvaných lůžek akutní péče a hrozí jim tak zrušení některých oddělení.

„Mě záleží na tom, aby zůstala. Tady to mám kousek, přeci nebudu jezdit bůh ví kam se vším. Jsem duchcovák, chodím tam odmala, nejdřív sem a potom teprve někam dál.“ popisuje své obavy z budoucnosti nemocnice osmačtyřicetiletý Jiří z Duchcova na Teplicku.

Zdejší soukromá nemocnice nebude od ledna moci vykonávat zhruba čtvrtinu operačních zákroků. „Akutní chirurgie, sice se jedná o zrušení, ale současně se jedná o náhradu, že to bude jednotka jednodenní péče. To znamená, že provádět se budou většinou jen takové zákroky, které si vyžádají dvaceti čtyř hodinový pobyt na nemocničním lůžku. Podstatně hůř je na tom interna, která o akutní lůžka přijde bez náhrady. V případě akutní interny se jedná o prosté zrušení. A to já myslím, že neodpovídá potřebám obyvatel Duchcova.“ myslí si jednatel nemocnice Nikos Komatselis.

Pacienti tak budou muset například na operaci kýly cestovat pět kilometrů do nemocnice v Teplicích. V Roudnici nad Labem by také měla zmizet ze zdejší Podřipské nemocnice lůžka akutní péče. Co to bude znamenat, vysvětluje jednatel Josef Krajník: „Jednalo by se prakticky o zrušení gynekologie, která už teď nefunguje, ale snažíme se jí dát do pořádku, dětského oddělení a do budoucna chirurgie a interny. LDN by zůstala. Problém bude v tom, kdo ty pacienty bude ošetřovat, protože většina lékařů je ošetřuje z těch jednotlivých oddělení.“

Obyvatelé Podřipska proto svolali demonstraci. „Nedáme, nedáme, nedáme… No já jsem tu několikrát byla léčena a můžu jim jedině poděkovat za to, že jsem dneska tady. Protože kdyby se mnou harcovali někam daleko, tak nevím, já jsem po dvou zástavách srdce a po embolii.“ popisovala důvod, proč protestovala proti návrhu Všeobecné zdravotní pojišťovny Jana Švábová z Vrbice.

Kromě účasti na demonstracích sepsali obyvatelé žijící pod Řípem také petici za zachování své nemocnice. Podepsalo ji patnáct tisíc lidí. O petici se mluvilo i v senátu, kde se sešli se senátory také pojišťoven a obcí. Jak v Duchcově, tak v Roudnici nad Labem ale pomyslné zbraně neskládají. Prostřednictvím Asociace českých a moravských nemocnic chtějí nemocnice donutit pojišťovny k ústupkům. Jestli se jim to podaří a kdy, zatím není jasné.

autor: Jan Beneš
Spustit audio