Nemocnice se po pauze, vynucené epidemií koronaviru, vracejí do běžného režimu

21. květen 2020 10:02

Do běžného režimu se postupně vracejí taky nemocnice. Opět přijímají pacienty k plánovaným operacím a dalším zákrokům, které musely odkládat kvůli covidové pandemii. Pro nemocnice to ale znamená finanční ztráty – jejich výkony se během pauzy snížily, náklady na provoz a platy ale zůstaly stejné. Pomoct by měla kompenzační vyhláška, o které ministerstvo zdravotnictví vyjednává se zdravotními pojišťovnami.

„Začínáme operovat ty, kteří to urgentně potřebují – tedy například zjištěné diagnostické nádory,“ popisuje Růžena Srpová, vrchní sestra chirurgie v Nemocnici Žatec.

S pacienty domlouvá přeložené termíny operací a dalších výkonů. „Komunikovali jsme s nimi, abychom o ně nepřišli, aby neměli strach, že se na to vyšetření nedostanou,“ vysvětluje.

Obavy podle ředitele nemocnice, Jindřicha Zetka mít nemusejí. Kapacity jsou volné.

„Zaprvé: občané se ještě trochu do nemocnice bojí – odkládají ty věci, které je vysloveně nenutí navštívit lékaře. Zadruhé se nám blíží léto, tam je ta ochota podstoupit ty plánované výkony velmi malá. Odhaduji, že do toho 100% stavu se můžeme vrátit až někdy v druhé polovině září,“ shrnuje Zetek.

Obavy ekonomického rázu má ale vedení nemocnice. „Téměř 70 % našich nákladů jsou náklady osobní. Ty lidi platíme bez ohledu na to, jestli léčíme, nebo ne. Dopad do toho hospodářského výsledku může být 20, možná až 25 milionů korun za tento rok. Čekáme na vyjádření pojišťoven. Předpokládáme, že stát tu úhradovou vyhlášku doplní nějakými zákonnými normami, které nám umožní nějaké peníze získat,“ shrnul Zetek.

„My všichni budeme muset ujít nějakou cestu – pojišťovny poměrně rychle rozpouštějí rezervy, plátci jsou na tom tak, jak jsou. Očekávali bychom, že i na straně těch našich partnerů, tedy nemocnic, bude nějaká snaha alespoň tu část, která se uspořit dá, přiznat. Zatím jsme se takto nedohodli,“ podotýká prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Spustit audio

Související