Nemocní rakovinou budou muset z Chomutova, Mostu a okolí jezdit za léčbou do až Ústí

7. září 2012

Chomutovská nemocnice už nesmí dál léčit pacienty nemocné rakovinou moderní bioléčbou. Rozhodlo o tom Ministerstvo zdravotnictví. Podle něj není chomutovská nemocnice pro tento typ léčby dostatečně vybavená.

Mohla by být považována za takzvané odloučené pracoviště ústecké nemocnice, ale to ministerstvu nelíbí. Přesto, že tak se postupuje na jiných místech republiky.

Povolení využívat pro nemocné rakovinou na Chomutovsku, Mostecku a okolí - tedy v místech, kde dodnes lidé doplácejí na desetiletí ničené životní prostředí, skončilo v březnu. Od té doby posílali nové pacienty lékaři do Ústí. Ti původní ale mohli využívat chomutovskou nemocnici dál. To už neplatí, jak řekl náměstek ředitele a šéflékař Krajské zdravotní Jiří Madar: „My jsme požádali Ministerstvo zdravotnictví o to, abychom mohli provádět bioléčbu v Chomutově i na detašovaném pracovišti, jako to funguje v Praze a Brně, tento týden nám přišla zamítavá odpověď...“

Ústecký kraj tak ztratilo rozhodnutím ministerstva jedno z míst, kde se mohli léčit lidé moderní metodou. A to přesto, že Ústecký kraj i nadále patří k oblastem s největším počtem onkologických onemocnění.

„Vždycky se uváděly Ústecký a Ostravský kraj... Vývoj v jednotlivých diagnózách se stále mění. Teď nám velmi výrazně podle posledních dat stoupá rakovina jater, ale překvapivě klesá v kraji rakovina prsu.“ dodal Jiří Madar.

Krajská zdravotní, pod kterou patří pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, připravuje stavbu nového onkologického centra. Bez něj by mohla podle ministerstva léčba rakoviny v Ústeckém kraji skončit docela.


autor: ces
Spustit audio