Nemoc šílených krav z Polska má atypickou formu. Probíhají kontroly na hranicích, veterináři speciální opatření neplánují

5. únor 2019 11:32

Kvůli atypické formě takzvané nemoci šílených krav (BSE) zjištěné na polské farmě poblíž hranic veterináři na Liberecku zatím nechystají žádná opatření. U hranic s Polskem probíhají kontroly zaměřené na dovoz potravin.

Kontroly veterinářů, celníků a policistů na hranicích Libereckého kraje s Polskem

Situaci veterináři pozorně sledují a jsou ve spojení s polskou stranou. Ta je informovala, že jedno nakažené zvíře už je utraceno, řekl krajský ředitel Státní veterinární správy Roman Šebesta: „Jedná se o jediné zvíře, které bylo ihned utraceno a neškodně odstraněno a probíhá tam i přísnější sledování a monitorování zdravotního stavu v tom chovu, takže není důvod, abychom nějakým způsobem na to reagovali.“

V Libereckém kraji začaly kontroly zaměřené na nákladní auta, která z Polska převáží potraviny. Akce souvisí s kauzou problémového polského hovězího masa. Na kontrolách se podílejí policisté, celníci, hygienici a veterináři.

Případ atypické formy BSE byl podle Světové organizace pro zdraví zvířat zjištěn v polském městě Mirsk, které leží zhruba 12 kilometrů od hranic s Českou republikou.

Kontroly na hranicích s Polskem zaměřené na kamiony, které převáží potraviny
autoři: Eva Malá , Jan Charvát
Spustit audio

Související