Některým studentům Gymnázia Teplice pokračuje částečná distanční výuka – na zkoušku

1. září 2021

Nový školní rok začal. Do školy 1. září nastoupili i žáci Gymnázia Teplice. Některé jeho studenty ale i dál čeká částečná distanční výuka. Škola se totiž zapojila do projektu ministerstva školství, který testuje o pokusném kombinované vzdělávání.

„Do třídy, která bude mít distanční výuku, naštěstí nepatřím. Mě by to nevyhovovalo, protože mám pocit, že bych pro to nic nedělal, jen bych se válel v posteli a moc bych se té výuce nevěnoval, i když bych se samozřejmě snažil,“ konstatuje Lukáš Mucha, který právě nastoupil do 7F.

Jeho o rok mladší spolužák z 6G, Dominik Martínek, má jiný názor: „No, já nevím. Mně osobně to vyhovovalo, protože u toho počítače trávím hodně času. Asi bych pokračoval v té distanční výuce rád.“

V testovaných třídách budou mít žáci distanční výuku jednou týdně

Ani on ale do vybrané třídy nepatří. Na gymnáziu jsou tři, a sice 4A, 6B a 7D.

Podle ředitele školy, Zdeňka Bergmana, s účastí v projektu museli souhlasit i rodiče.

„V těch dalších třídách se nám nepodařilo souhlasy od všech rodičů. Ty tři zapojené třídy budou mít vždy v pátek distanční výuku – znamená to, že nepřijdou vůbec do školy. Učitelé jim buď zadají samostatnou práci, nebo s nimi budou spojeni přes program Teams. Souhlasit s tím museli i učitelé, nechtěl jsem je do toho nutit. Sami si ale vyzkoušeli, že ty metody dálkové výuky jsou k něčemu dobré, že se to v některých ohledech osvědčilo,“ shrnul Bergman.

I on ale připouští, že u některých žáků byly s výukou na dálku problémy.

„Ne všichni mají tu pevnou vůli, aby plnili ten úkol, když nad nimi ten učitel přímo nebdí. Někteří se při té výuce na dálku i vymlouvali na nějaké technické problémy a účastnili se jí méně, než by bylo žádoucí,“ dodává Bergman.

Průběžné výsledky pokusného ověřování pro tento školní rok bude sledovat národní pedagogický institut.

Spustit audio

Související