Někteří zaměstnanci nemocnic v Ústeckém kraji přišli o covidové odměny kvůli exekuci

29. červen 2021 08:57

Dluhové poradny na Mostecku a Chomutovsku teď řeší případy zaměstnanců ve zdravotnictví, kteří přišli o tzv. covidovou odměnu. Jde o peníze vyplacené navíc za práci během pandemie v nemocnicích. Některým pracovníkům ale na účtu nezůstala kvůli insolvency, nebo exekuci na mzdu. Podle ombudsmana i pražského vrchního soudu by ale měli mít i tito lidé na odměnu nárok.

„Odměna byla necelých 28 tisíc korun. Strženo mi bylo 10 tisíc,“ popisuje výši odměn a jejich následné odebrání žena z Chomutova.

Jako uklizečka pracovala na covidové jednotce tamní nemocnice na podzim i na jaře letošního roku. O odměny se teď soudí. „Dozvěděla jsem se, že ta odměna nám měla náležet i v případě, že je člověk v insolvenci. Tak jsem zažádala soud a pořád to běží,“ dodává.

Lidí, kteří o část odměny přišli, se hlásí stále víc

Lidí, kteří pracovali během vrcholu pandemie v nemocnicích nebo na covidových jednotkách a přišli o odměnu od státu, protože jsou v oddlužení, nebo mají exekuce ze mzdy, na Chomutovsku přibývá.

„Momentálně se nejvíce řeší vrácení covidových odměn u lidí, kteří mají exekuce, nebo u těch, kteří už mají probíhající oddlužení,” říká Marcela Rajsiglová z tamní dluhové poradny.

Lidé prostřednictvím dluhových poraden žádají o vrácení odměny.

„Ne vždy ale mají nárok na to vrácení – byť existuje judikatura vrchního soudu, která jim to nějakým způsobem garantuje, tak žádný soud není vázán tím právním názorem vrchního soudu. Žádiost každého dlužníka se skutečně posuzuje individuálně,“ vysvětluje Rajsigová.

S problémem odebraných odměn se setkali i zaměstnanci dluhové poradny Diakonie v Mostě.

„Lidé se na nás s tímto dotazem obraceli spíše jen telefonicky – zjišťovali v případě srážek z exekucí, jestli na to mají nárok, nebo ne,“ říká zástupkyně vedoucí poradny Monika Pilařová.

Odvedli v mimořádné době mimořádnou práci, proto by měli mít nárok na odměnu

Na problém poukázal i úřad veřejného ochránce práv. Podle ombudsmana Stanislava Křečka i zadlužení lidé na odměnu nárok mají.

„Co vidíme jako vážný problem? Lidé se na nás stale obracejí – jde zhruba o dvě až tři podání týdně, my ale bohužel musíme odpovědět tak, že pokud není zákonná úprava této věci, tak v tom samozřejmě ochránce práv nemůže nic dělat. Ti lidé v mimořádné situaci odvedli mimořádnou práci a měli by tyto odměny dostávat, I když jsou v insolvency, nebo tomu brání jiné důvody,” shrnul Křeček.

O tom, jak dál postupovat, by měla 29. června jednat rada vlády pro lidská práva.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související