Někteří učitelé ZUŠ v Mimoni na Českolipsku požadují odvolání ředitele

27. červen 2014

Někteří rodiče a učitelé požadují odvolání ředitele Základní umělecké školy v Mimoni na Českolipsku. Stěžují si na omezování v práci a špatnou atmosféru ve škole. Problém už řešili i mimoňští zastupitelé. Vedení města doufá, že se situaci povede uklidnit.

„Část pedagogického sboru pocítila nějaké výtky, vyhrožování, nátlak. Téměř na každé poradě některé z kolegyň bylo vyhrožováno, že ji propustí z práce. Některé byly napadány, že překračují své kompetence. Kolegyni ze Stráže pod Ralskem se stalo, že už nemohla moderovat koncerty. Jediné co mohla, bylo uklízet v sále po skončení koncertu,“ popisuje současnou situaci učitelka výtvarného oboru Šárka Krousová.

Šest učitelů ze zhruba deseti kmenových zaměstnanců, kteří chtějí odvolat ředitele školy, přišlo na jednání mimoňských zastupitelů podpořit asi 30 rodičů. Mezi nimi Jana Pešková: „Nám jako rodičům se nelíbí vedení ředitele. Je tam hrozná nálada, děti tam nechtějí chodit. Bojí se.“

Ředitel základní umělecké školy Petr Slavík se k celé záležitosti nevyjádřil ani na výzvu starosty ani poté na mikrofon. Řešit takový případ nebude podle starosty města Františka Kaisera z Mimoňské obrody jednoduché.

„My musíme postupovat podle regule zákona. Když ho odvoláme na základě nějaké neformální věci, tak nás dá k soudu a my to prohrajeme a budeme ho muset jmenovat zpátky. Musíme najít cestu ke shodě mezi učiteli a panem ředitelem. Pakliže to nepůjde, tak si sám nedovedu představit, jak budeme postupovat.“

Současnou situaci může ovlivnit zpráva školní inspekce i inspektorátu práce, které školu navštívili. Výsledky by vedení města mělo mít v červenci.

Spustit audio