Některé úklidové firmy od ledna zvednou ceny za svoje služby

14. prosinec 2022 08:52

Úklidové firmy finišují s předvánočními zakázkami. Lidé mají před svátky největší zájem o hloubkové čištění sedaček, koberců nebo mytí oken. Řada firem, které úklid domácností nabízí, zvažuje, že kvůli zdražování pohonných hmota prostředků na čištění zvedne od ledna ceny za své služby.

Telefon úklidové firmy Košťátko neustále zvoní. „Práce je, a to každý den,“ pochvaluje si majitelka firmy Marie Jurková. Předvánoční úklidy v těchto dnech 20 pracovníků její firmy právě dokončuje. „Ti už dávnou jedou, už budou končit – podívejte se, jaké je datum,“ usmívá se paní Jurková.

Do kanceláře vchází její dcera Simona, v ruce nese dva smetáky. „Co mám za sebou? Tak klasický úklid chodeb, potom úklid kotelen – tím to dnes skončilo,“ shrnuje.

Marie Jurková se rozmýšlí, že navýší ceny za služby své firmy. „Přeci jen, všechno je teď dražší. Je to ale to nejhorší, jít za tím zákazníkem a říct mu to. Dřív stálo Pronto 80 korun, dnes 115, sapon – lepší, s vůní, stál 40 korun, teď stojí 69 až 75 korun,“ vysvětluje.

Po Vánocích čekají úklidové firmy dva slabé měsíce

Na předvánoční úklid se právě chystá paní Monika. „Někdy chtějí i čištění koberců – na to máme speciální vysavač,“ přibližuje.

Paní Monika uklízí jen pár domácností – ceny zatím chce držet, aby nepřišla o své zákazníky. Stejně jako firma Ukliď mi, kde se na ceníku služeb zatím všeobecné zdražování také neprojevilo. „Teď momentálně ne, to jsme nechávali stejný,“ potvrzuje vedoucí pracovník Dominik.

Na nedostatek práce před Vánoci si firma stěžovat nemůže. „Je to takový jako zlatý střed. Není to tak, že bychom té práce měli příliš, ale nemáme jí ani málo. Faktem je, že na ty Vánoce těch úklidů prostě více je,“ dodává.

Majitelé úklidových firem se shodují, že po hektickém konci roku je čekají dva celkem plonkové měsíce. V lednu a únoru se totiž zákazníci na úklidové firmy ve velkém neobracejí.

Spustit audio

Související