Některé školy v Ústeckém kraji vyhlásí příští týden ředitelské volno. Chtějí tak zbrzdit šíření koronaviru

17. prosinec 2021 08:50

Některé školy v Ústeckém kraji plánují v příštím týdnu vyhlásit ředitelské volno. Oslovení ředitelé tak chtějí zmírnit šíření epidemie koronaviru i ulevit přetíženým učitelům.

Vedení Ústeckého kraje nechává rozhodnutí o volnu na vedení škol. Ústecký krajský úřad má v tuto chvíli informaci o 17 středních a speciálních školách, které chtějí v příštím týdnu vyhlásit ředitelské volno.

Kvůli zpomalení šíření koronaviru vyhlásil volno i ředitel děčínské Střední školy řemesel a služeb Tomáš Daněk.

„Rozhodli jsme se na poslední chvíli, když se začaly objevovat nové pozitivní případy a třídy padly do karantény. Předtím jsme mysleli, že volno nedáme, ale tohle rozhodlo. Víme i o dětech, které čekají na PCR testy s tím, že mají nějaké příznaky. Předpokládám, že se ještě nějaké karantény mohou objevit a přišlo mi, že to zas nabývá na síle – takže jsem se v pondělí rozhodl, že to volno dáme v úterý a středu,“ vysvětlil Tomáš Daněk.

Podle něj se pak v pondělí budou moci studenti nechat ve škole otestovat.

Ředitelské volno vyhlásila na příští týden i Vyšší odborná škola ekonomická, sociální a zdravotnická a Střední pedagogická škola zdravotnická škola v Mostě. Podle ředitelky Jitky Haškové je za vyhlášením snaha o zpomalení šíření viru i možná úleva pro přetížené kantory.

Ředitelské volno vyhlašují i některé základní školy

Ředitelské volno se chystají vyhlásit i některé základní školy. Je mezi nimi a základní škola U stadionu v Litoměřicích, která bude mít volno jen příští středu.

„Tím ředitelským jedním dnem ty prázdniny trošičku natáhneme a doufám, že se to přes ty vánoční prázdniny, které i pak budou docela dlouhé, trochu zklidní,“ uvedl s odkazem na šíření koronaviru ředitel školy Martin Sluka.

Vánoční prázdniny začnou ve školách 23. prosince. Doporučení k plošnému prodloužení tohoto volna ústecký hejtman Jan Schiller z hnutí ANO dávat nechce.

„Jsou s tím spojeny i další starosti, a to třeba to, že lidé už třeba nemají dovolené a nemá se kdo o ty děti starat. Kdybychom tedy vyhlásili plošně prázdniny, tak bychom udělali problém rodičům, kteří by pak nemohli být s těmi dětmi. Myslím si ale, že přes Vánoce to už má plno lidí vyřešené a ten kdo chce, tu dovolenou má a bude zůstávat doma,“ dodal hejtman Jan Schiller.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související