Některá divadla v Ústeckém kraji mají plno, jinde musí představení kvůli nízké návštěvnosti rušit

2. prosinec 2022 12:12

Návštěvnost divadel v Ústeckém kraji po koronavirové pandemii stoupá. Některé divadelní scény vyprodávají představení, jinde se ale za kulturou diváci vrací pomaleji. A ředitelé některých divadel avizují také zdražování vstupného.

Například v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v děčínském divadle, v kulturním centru Lovoš nebo v divadle v Chomutově už je počet diváků přibližně stejný jako v roce 2019.

Tempo, kterým se návštěvníci vrací za kulturou, je ale někde pomalejší. Zhruba 80procentní návštěvnost mají v divadle Karla Hynka Máchy v Litoměřicích. Ve Vrchlického divadle v Lounech a v divadle v Mostě jsou pak na 70 procentech původní návštěvnosti.

Počet diváků se odráží i na příjmech jednotlivých divadel. Například mostecké městské divadlo a Divadlo rozmanitostí v roce 2019 navštívilo přes 100 000 diváků a tržby byly kolem 11 milionů korun. Letos jsou ale podle jednatele divadla Václava Hofmana příjmy o tři miliony korun nižší. V Divadle rozmanitostí hrají dvakrát denně loutková představení. Často se ale stává, že je kvůli nedostatku dětských diváků musí rušit.

V Činoherním studiu v Ústí nad Labem nebo v chomutovském divadle naopak zaznamenali velký zájem o představení, která jsou často vyprodaná.

Divadla v Ústeckém kraji plánují v příštím roce zvyšování vstupného

Většina divadel v Ústeckém kraji plánuje v příštím roce vstupné zvyšovat v řádu desítek korun. Ředitel divadla v Lounech Jakub Bielecki uvedl, že zájemců o předplatné ubývá, místo toho lidé chodí do divadla podle svých aktuálních finančních možností.

Pokud jde o ceny jednotlivých lístků, ty se budou v Lounech, v Chomutově a Lovosicích zvyšovat podle míry inflace. V Litoměřicích podle ředitelky městských kulturních zařízení Michaely Mokré se do výše vstupného promítnou i rostoucí ceny energií. Lidé si tam na vstupenku připlatí 50 až 100 korun. Záležet bude také na finanční náročnosti jednotlivých souborů.

V mosteckém divadle vstupné ani předplatné zdražovat nebudou. Jednatel Václav Hofman doufá, že si tak diváci najdou cestu za kulturou ve větším počtu než dosud.

Spustit audio

Související