Nekonečně konečný vesmír, pachový svět psů a neodolatelné vábení feromonů

25. říjen 2021

Je vesmír konečný či nekonečný? (4:42) – Historické souvislosti: Leviathan aneb Státy jako organismy (16:18) – Desatero smyslů, 5. část: Pachy a feromony (21:43)

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte o pravděpodobné chmurné budoucnosti ledovců pokrývajících nejvyšší vrcholy hor v rovníkové Africe, představíme vám nové podzemní prostory objevené speleology v Moravském krasu, zmíníme se o jídelníčku pravěkých horníků z rakouského Halstattu vyčteném z jejich konzervovaných exkrementů, povíme si o budoucím australském angažmá při hledání vody na Měsíci a představíme vám sondu Lucy, která se vydala k Trojánům – planetkám, upoutaným gravitací na velmi podobné oběžné dráze, jakou má planetární obr Jupiter.

Vesmír konečný, či nekonečný?

Slunce

Může být vesmír konečný? O tom se už diskutuje stovky let. Pro někoho je, pro jiného není... Hlavní otázkou zůstává, jestli je vůbec možné to nějakým způsobem zjistit. Kam se máme dívat a jak daleko? Pokud vesmír konečný je – jaký má asi tvar a jak je veliký? Co je za jeho hranicí a máme šanci tam dohlédnout?

Existuje něco jako horizont vesmíru? Svým způsobem ano, říká Petr Kulhánek, profesor Fakulty elektrotechnické pražského ČVUT a odborný pracovník Hvězdárny a planetária hlavního města Prahy. Je to ale náš vlastní horizont, daný našimi pozorovacími možnostmi a stářím vesmíru.

Desatero smyslů, 5. část: Pachy a feromony

Psí čich

Lidé na tom nejsou s čichem tak špatně, jak byste si možná mysleli. Povídali jsme si o tom ve čtvrté části našeho podzimního seriálu o smyslech. I tentokrát u čichu zůstaneme. Řeč bude především o psech, jejichž čich je obecně považován za zcela excelentní; jistě ale nejsou jedinými živočichy, o kterých bychom to mohli říci. O světě zprostředkovaném pomocí čichových receptorů i tentokrát vypráví biotechnolog a popularizátor vědy profesor Jaroslav Petr z Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi, autor knihy Desatero smyslů, která nás k našemu velkému podzimnímu povídání inspirovala.

Jak vypadá psí čichový svět? Probíhá ve zvířecí říši komunikace i pachem? Od čichu je blízko k feromonům, jejichž vnímání je dalším smyslem, kterým je vybavena celá řada živočichů: jakou roli v jejich životě hrají a jak jsou na tom s feromony lidé?

Spustit audio

Související