Nejvíce romských starostů bylo v letošních volbách zvoleno v Banskobystrickém kraji

9. listopad 2022

Slovensko bude mít po letošních volbách rekordní počet starostů romské národnosti. Před osmi lety jich bylo 38, o čtyři roky později 44 a nyní dali voliči důvěru 52 romským starostům. Nejvíce jich bylo zvoleno v Banskobystrickém kraji.

Novým starostou v obci Chminianske Jakubovany se stal doteď zastupující starosta, který se ujal funkce po smrti svého předchůdce. Více Gejza Červeňák:

„Chtěl bych pro místní lidi udělat to nejlepší, jak to jen půjde.”

Romové v osadě v Žehni v okrese Prešov také oslavovali svého kandidáta, Atilu Géňu:

„Musím poděkovat i majoritě, protože přes 80 hlasů mám právě od nich.”

Oba zvolení starostové mají středoškolské vzdělání. Každý z nich věří, že se o svou obec dokáže postarat jak nejlépe umí. Názory na nově zvolené romské starosty se různí. Někteří občané si výsledky voleb chválí, jiní jsou nadšení méně.

Inštitút Mateja Bela provedl volební monitoring na jehož základě se zjistilo, že v komunálních volbách vyhráli romští starostové a starostky až v 52 obcích na Slovensku. Pokračuje prezident Inštitútu a bývalý vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz:

„Až 19 romských starostů je v Banskobystrickém kraji. Následuje Prešovský kraj s 15 starosty a Košický kraj, ve kterém se funkce ujme 14 romských starostů.”

Podle Ábela Ravasze 56% aktuálně zvolených starostů romské národnosti byli ve svých obcích na stejném postu i předtím. 

„Z Atlasu romských komunit 2019 přitom víme, že máme 171 obcí, ve kterých Romové tvoří většinu obyvatelstva, a 134 dalších, kde představují alespoň třetinu. V porovnání s těmito fakty je počet 52 zvolených starostů stále  nízký. Můžeme se však těšit z rostoucí tendence.”

Zájem o volby byl mimořádně velký i v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves, kde museli prodloužit termín zavření volebních místností. K urnám totiž přišlo hodně voličů. Po zveřejnění výsledků však došlo v romské osadě k potyčkám. Došlo i na podezření, že volby byly zmanipulované.

Mezi vítězem voleb, starostou Jozefem Mižigárem, a druhým v pořadí, Mariánem Mižigárem, byl rozdíl pouhých 33 hlasů. Na vítěze voleb zaútočili podporovatelé jeho konkurenta.

Členové volební okrskové komise mají podezření, že volby byly v obci zmanipulované. Až sedm z nich odmítlo podepsat volební listiny. Jeden z členů se dokonce rozhodl, že napadne výsledek voleb v Žehre u Nejvyššího správního soudu.

Spustit audio