Nejvíc lidí, starajících se bez partnera o své děti, žije v Ústeckém kraji

13. březen 2017

Zhruba 20 000 neúplných rodin žije v Ústeckém kraji. Je to podle Českého statistického úřadu největší počet z celé republiky. Samoživitelům často náhle po rozvodu nebo rozchodu vznikají různé problémy. A nejde jen o peníze…

„Nejožehavější byly peníze, protože s mateřskou 3800 plus 500 korun na druhé dítě člověk nedokáže vyžít. Člověk má samozřejmě nárok na nějaké to minimum, ale rozhodně nemá čas a energii chodit po úřadech,“ konstatuje Gabriela Muhlfeitová z Tisé, která se sama stará deset let o dvě děti.

Samoživitelé s malými dětmi by měli mít ze zákona na úřadech přednost, praxe je ale podle ní jiná. „Úřady například nejsou zařízeny pro kojící matky. Narazila jsem také na velikou neochotu ze strany většiny úředníků pomoci někomu, kdo je tam se dvěma dětmi,“ vysvětluje Muhlfeitová.

Pomoc samoživitelům nebo rodičům s větším počtem dětí nabízí rodinné centrum Sedmikráska v Žatci, ve spolupráci s organizací Aperio. Ta pořádá víkendové kurzy s názvem Restart pro mámy a táty. Rodičovské právní minimum je jedním z mnoha témat kurzu.

„Rodiče se na kurzu učí, jak relaxovat, jak se soustředit, jak si plánovat svůj čas, nebo jak si nastavit své cíle. Setkají se tam i s tím, jak si najít zaměstnání, jak levně a zdravě uvařit…“ vypočítává vedoucí kurzu Eliška Kodyšová.

Do bezplatných kurzů je stále možné se přihlásit. Další termín je v Žatci naplánovaný na první dubnový víkend.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio