Největší zemědělské organizace v Česku protestují. Co zemědělcům nejvíc vadí?

21. únor 2024

Největší zemědělské organizace v Česku se sice distancovaly od pondělní demonstrace v Praze, za níž stojí lidé propojení s tuzemskou dezinformační scénou, už na čtvrtek však připravují ve spolupráci se zahraničními kolegy vlastní protestní jízdu ke státním hranicím.

Další akce mohou následovat příští měsíc, pokud zemědělci nebudou spokojeni s konečnými návrhy změn, které připravuje ministr Marek Výborný (KDU-ČSL).

Protesty zemědělců proběhnou ve spolupráci se zemědělci z některých zemí střední a východní Evropy. Tvrdí to předseda představenstva české agrární komory Ivo Kasal. Zemědělci podle něj protestují proti třem základním bodům zemědělské politiky v Evropě.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Je to proti neúnosné byrokracii, kterou jsou zemědělci v Evropské unii zavaleni. Je to necitlivé prosazování greendealových záměrů. K těmto restrikcím a omezením se přidalo ještě nešťastné povolené bezcelného dovozu z třetích zemí, kde se tyto nařízení a omezení dodržovat nemusí,“ uvádí Kasal.

Ministerstvo zemědělství se proti protestům zemedělců staví poměrně kladně. Styčné body misterstva se zemědělci vidí mluvčí resortu Vojtěch Bílý například v oblasti Green Dealu. Ministerstvo podle něj dlouhodobě bojuje, aby v oblasti používání přípravků na ochranu rostlin zohlednila evropská komise jejich spotřebu v jednotlivých členských státech.

Protest je proti neúnosné byrokracii, kterou jsou zemědělci v Evropské unii zavaleni.


Ivo Kasal, předseda představenstva české agrární komory

Česká republika udělala v posledních letech podle něj v tomto ohledu pokrok. Ministerstvo zemědělství podle něj rozumí i dalším dvěma požadavkům zemědělců.

Budou celou akci sledovat i policisté? Tento týden už jedna protestní akce zemědělců proběhla v Praze. Shodují se s požadavky organizátoři obou demonstrací? I na tyto otázky se snažil najít odpovědi zpravodaj Českého rozhlasu Tomáš Minarčík.

O tématu následně diskutovali také Vladimír Dosoudil, zemědělec, jednatel společnosti AGRA Chválkovice a Michal Hrdlička, farmář, Ovčí statek u Hrdličků v Brníčku u Zábřeha. Poslechněte si další díl rubriky O čem se mluví.

Farmář Michal Hrdlička (vlevo) a zemědělec Vladimír Dosoudil
Spustit audio