Největší sbírka skleněných knoflíků na světě? V Jablonci nad Nisou!

9. duben 2014

Fenomén severočeského Jablonce je bižuterie – perličky a korále. A také skleněné knoflíky. Vyrábět je na Jablonecku začali už v polovině 18. století a asi o 100 let později tu propukla „knoflíková horečka“ a dáma, která tehdy vyrazila do ulic ozdobená tucty knoflíků, byla, jak se dnes říká - opravdu „in“.

V jabloneckém Muzeu skla a bižuterie mají největší světovou sbírku skleněných knoflíků - kolem pěti milionů.

„Několik tisíc je jich v expozici, zbytek je v depozitářích… Ty nejstarší pocházejí z doby okolo roku 1810,“ vysvětluje Šárka Sirůčková, kurátorka mobiliárních fondů muzea.

Knoflíky jsou zde k vidění opravdu různé, jak co do tvarů, tak co do barev. „Zvláštní kapitolou jsou dětské knoflíky, tam se setkáme se všemi možnými, i nemožnými, tvary – od trpaslíků přes zvířátka nebo lokomotivy,“ doplňuje kurátorka.

Víte, kolik dírek má klasický knoflík? Jestli si myslíte, že čtyři, pak jste na omylu! Poslouchejte…

Ještě dnes si jablonecké knoflíky objednávají jako půvabné doplňky italští módní mistři nebo i sběratelé z Ameriky.

Jestli i vás zaujal světově unikátní knoflíkový poklad, určitě neváhejte a doeram Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou zavítejte. Nalákat by vás tam mohla třeba i křišťálová soška Českého lva a spousta jiných pokladů.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.