Největší lavičku v Čechách mají v Děčíně. Upozorňuje na Hladový kámen, podle kritiků ale spíš hyzdí

21. květen 2015

Jak upozornit na zajímavý kámen? Děčínští úředníci k němu postavili ještě jeden, mnohem větší. Vytvořili tak možná největší lavičku v Čechách, která ale nemá potřebná povolení. Teď ji asi budou muset odstranit nebo zaplatit pokutu.

Děčínští úředníci se rozhodli po svém upozornit na nejvýznamnější českou hydrologickou památku - takzvaný Hladový kámen, na kterém jsou zaznamenána významná období sucha. Je totiž často zaplavený vodou nebo zanesený bahnem, a tak k němu chtěli postavit aspoň lavičku.

Jenže lavička má možná desítky tun a podle kritiků svou velikostí samotný hladový kámen úplně zastínila. Navíc se teď ukázalo, že ji na břeh Labe umístil magistrát v podstatě načerno.

„Nebyla k tomu žádná diskuze, nebyla ani žádná architektonická soutěž, částečně je to nelegální stavba, protože na to nejsou veškerá povolení a celou tu akci bych přirovnal k vandalismu,“ kritizuje lavičku archivář a historik Otto Chmelík.

„Podle mých informací vyšlo rozhodnutí od bývalé vedoucí cestovního ruchu a tehdejšího radního pro cestovní ruch,“ konstatuje tisková mluvčí děčínského magistrátu Markéta Lakomá a dodává: „V tuto chvíli se snažíme situaci napravit a vyřešit jí tak, aby už nedošlo k dalším problémům.“

Kromě několika stížností na webových stránkách magistrátu nechává obyvatele Děčína kamenná solitéra chladnými. Nevznikly žádné facebookové skupiny za její odstranění ani petice.

O tom, jestli z nábřeží zmizí nebo dostane magistrát pokutu za černou stavbu, rozhodne posudek Povodí Labe. Hotový bude příští týden.

autor: Iva Zítková
Spustit audio