Největší hvězdou zoologické zahrady v Děčíně je medvěd Bruno. Umí se postavit na zadní i zatleskat

1. březen 2022

Zoologická zahrada v Děčíně chová kolem čtyři sta padesáti kusů zvířat ve více než 150 druzích. Zaměřuje se na chov vzácných a málo známých druhů, se kterými se u nás jinde nesetkáte. Děčínská zoo patří sice k těm menším, ale díky své poloze uprostřed městského lesoparku také k nejhezčím zahradám u nás.

Když budete mít při návštěvě zahrady štěstí, zasalutuje vám hned na začátku prohlídky Bruno. Mladý medvěd kamčatský, který úspěšně nahradil dříve chované medvědy grizzly. Podle mluvčí zahrady Aleny Houškové patří Bruno k nejoblíbenějším obyvatelům děčínské zoo: „Je to takový náš šoumen. Umí se dokonce postavit na zadní a zatleskat.“

Rozhodně byste ale neměli opomenout další zajímavé obyvatele děčínské zoo. Na šesti hektarech lesoparku na Pastýřské stěně žije například takin indický, makak chocholatý, tapír jihoamerický, rosomák, kočka rybářská, kozorožec kavkazský, kapybara vodní, norek evropský, mravenečník velký, prase visajanské či veverka Prévostova.

Pro milovníky ptáků je jako stvořený Ptačí dům, kde poletují volně pestří zpěváčci z Indonésie. Obdivovat tam ale můžete i papoušky kakadu nebo zoborožce vrásčité. A v jiných expozicích zase další ptačí druhy, třeba sněhobílou sovu, která jakoby z oka vypadla sově Hedvice Harryho Pottera.

Zoo se pyšní odchovem vzácného chápana

Děčínská zoo je zapojena do patnácti mezinárodních programů, úspěšně například chová opici druhu chápan středoamerický mexický, který je na červeném seznamu ohrožených druhů. Pozorovat, jak se hbitě pohybuje v „lanovém parku“ pomocí všech svých končetin i speciálně uzpůsobeného ocasu, je opravdu zážitek.

Chápan středoamerický mexický

Návštěvník by ale neměl vynechat ani expozici, která se nachází přímo v centru města – Rajské ostrovy. Tam uvidí největší mořské akvárium v Ústeckém kraji a pozná faunu i flóru mořského korálového útesu, živočichy tropických pralesů, polopouští či mangrovových pobřeží. K vidění je tam třeba klaun očkatý, perutýn ohnivý, což je dravá jedovatá ryba, krevety, agama vodní, strašilky, leguán kubánský, krajta tygrovitá či outloň malý.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.