Nejteplejším pramenem České republiky je karlovarské Vřídlo. Každoročně k němu míří tisíce turistů

24. květen 2020

Vřídlo vyvěrá v lázeňském centru Karlových Varů na Vřídelní kolonádě. Kvůli její rekonstrukci byl vývěr dočasně přesunut do prostoru mezi Vřídelní kolonádu a Divadelní náměstí. Na tomto místě bude až do konce letošního roku. Poté se opět vrátí na původní místo uvnitř Vřídelní kolonády.

Vřídlo se pyšní nejen úctyhodnou teplotou 73,4 °C, ale také silou a vydatností. Vyvěrá do výšky 12 metrů a za minutu z hlubin země vynese až dva tisíce litrů termální vody. Kromě ní vynáší na povrch i oxid uhličitý a další plyny. Ty také mohou za přerušované tryskání pramene.

Pramen vyvěrá ze země právě tady, protože tady si voda našla nejsnadnější cestu vzhůru. Ta tady vzniká na křížení zlomu neboli poruch zemské kůry, které sahají někdy velmi hluboko, až do zemského pláště,“ vysvětluje hydrogeolog a balneotechnik Tomáš Vylita ze Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád.

Pohled na Vřídelní kolonádu

V lázeňství se vřídelní voda využívá především pro léčivé koupele. Blahodárně působí zejména při kožních a pohybových potížích. Má také příznivý vliv na činnost srdce a ledvin. Posiluje nervový a imunitní systém, uvolňuje tkáně a prokrvuje svalstvo. Pomocí potrubí se rozvádí do 30 lázeňských provozů na území Karlových Varů. Kromě nich odebírají vřídelní vodu i výrobci kosmetických produktů nebo lázeňských oplatek.

Letos slavíme 20. výročí krajů České republiky. Vybrali jsme proto pro vás ty nejzajímavější místa z každého kraje. Jaká jsou další NEJ v Karlovarském kraji?

Lázně Jáchymov – nejstarší radonové lázně nejenom u nás, ale i ve světě. Od roku 1906 se v nich léčí převážně nemoci pohybového aparátu
Boží Dar – nejvýše položené město v České republice. Leží v nadmořské výšce 1 028 metrů
Karlovarský mezinárodní filmový festival – největší filmový festival v České republice
Becherovka – jedinečný bylinný likér. Na trh byl uveden v roce 1807. Výrobní recept je od té doby pečlivě střežený

Z vřídelní vody se vyrábí i oblíbené karlovarské suvenýry, včetně kamenných růží, které nikde jinde na světě nenajdete. Obrůstají vřídlovcem v podzemí kolonády, kam se můžete vypravit v rámci zajímavé exkurzní trasy.

Spustit audio