Nejstarší střelnici v Evropě najdete na Mariánské skále v Ústí nad Labem

13. listopad 2015

Ústí nad Labem se rádo chlubí svými Nej. Mají tu třeba nejstarší drožďárnu, největšího trpaslíka, nejznámější mýdlo, nejšikmější věž a spoustu dalších NEJ věcí na chlubení. Málo se ale ví a mluví o tom, že Ústí nad Labem má také nejstarší doloženou veřejnou střelnici v Evropě.

Ještě před pár lety bylo v Ústí a okolí střelnic hned několik. Dnes už si v Ústí můžete jít zastřílet na jedinou. Najdete ji kousek od centra města v malém skalním amfiteátru na západní straně Mariánské skály.

Historie této střelnice je opravdu dlouhá. První zmínka o střelbě na Mariánské skále se váže k roku 1617. A střílí se tu dodnes. Chodí sem trénovat policisté, celníci, lidé z bezpečnostních agentur, i nejširší veřejnost.

„Chodí sem lidé, kteří se připravují na zbrojní pas, aby si vyzkoušeli, jestli se trefí, jestli umí zacházet ze zbraní, složit ji,“ říká Ivan Strejc ze Sportovně střeleckého klubu, který střelnici na Mariánské skále provozuje a jehož členové ji využívají především.

Kromě dospělých mají v klubu i mladou generaci. „Jsou dobří, letos se dobře umísťovali. Jedna dívka je dokonce v širší reprezentaci,“ chválí Ivan Strejc.

Na ty, jejichž koníčkem je střelba a zbraně, se leckdo může dívat jako na násilnické militaristy. Jenže ke střelbě je potřeba spíš klid a soustředění, ne agresivita. „Ovládat tělo, ruce, je to otázka nejen těla ale i mysli,“ upozorňuje Strejc.

Ke zmíněnému násilí Ivan Strejc ještě dodal, že za celých 45 let, co se střelbě věnuje, nevystřelil ani na králíka. Střílení je pro něj prostě sport. „Někdo má šachy, někdo modelařinu, Pro je to o tom soustředění a o tom, že zapomenu na starosti běžného dne a to je na tom to nejkrásnější…“ dodává Ivan Strejc.

Spustit audio