Nejnebezpečnější zatáčka v Česku je na Lounsku, za poslední tři roky tam havarovaly desítky řidičů

18. únor 2016

Nejnebezpečnější zatáčka v Čechách je podle Centra dopravního výzkumu na silnici I/27 v Pšově u Podbořan na Lounsku. Ostrá pravotočivá zatáčka překvapí řidiče jak ve směru na Blšany, tak v opačném směru na Žatec. Kamiony musí při jejím projíždění do protisměru. Sklon zatáčky navíc vozidla vynáší mimo jízdní pruh.

Zatáčka v Pšově na Lounsku je nebezpečná svým poloměrem. Jde v podstatě o pravý úhel. Silnice je navíc úzká a kamiony při jejím projíždění musí zajet do protisměru.

Policisté už instalovali z obou směrů dopravní značky upozorňující na snížení rychlosti na 30km/h. V budoucnu chtějí ještě zdrsnit povrch asfaltu v zatáčce. To musí povolit majitel komunikace, Ředitelství silnic a dálnic.

Nejnebezpečnější zatáčka v Česku - Pšov na Lounsku

Podle experta na dopravní bezpečnost a oblastního manažera BESIP Jana Pechouta je nebezpečných úseků v Ústeckém kraji víc. Například silnice z Ústí nad Labem do Děčína podél Labe. Řidiči tam často jezdí velmi rychle a dochází tam k čelním střetům vozidel.

Dalším nebezpečným úsek je například na silnici I/7 od Slaného kolem Loun až k Bítozevsi. Ročně tam kvůli nepřiměřené rychlosti a nezvládnutí předjíždění přijde o život několik řidičů.

autor: Jan Beneš
Spustit audio