Nejlevnější pohonné hmoty lze natankovat ve východních Čechách

30. leden 2015

Pohonné hmoty v Česku stále zlevňují. Průměrná cena benzinu i nafty je už pod 30 korunami za litr, jen za poslední týden zlevnily v průměru o 50 haléřů.

Ceny benzinu i nafty jsou po celém Česku stále výrazně odlišné. V Praze stojí podle společnosti CCS litr naturalu i nafty v průměru 30 korun a 70 haléřů. Téměř stejně vysoké ceny má Jihomoravský kraj. Ve všech dalších krajích jsou už průměrné ceny pod touto hranicí.

Aktuálně jsou pohonné hmoty nejlevnější ve východních Čechách. V Královéhradeckém kraji můžou řidiči koupit litr naturalu v průměru za 28 korun a necelých 90 haléřů. Nejlevnější nafta se dá natankovat v Pardubickém kraji.

Na Karlovarsku, Liberecku nebo například i Olomoucku jsou průměrné ceny naturalu i nafty nad 29 korunami za litr.

Na některých čerpacích stanicích se ale dá pořídit litr naturalu i nafty za cenu pod 27 korunami.

Pumpaři podle analytiků svádí konkurenční boj, a tak je naprosto běžné, že velké rozdíly jsou i mezi benzinkami, které jsou od sebe vzdálené třeba jen dva kilometry. Rozdíl může být někde dokonce vyšší než 3 koruny, a to jak u naturalu, tak i nafty.

Je také možné, že pohonné hmoty budou ještě zlevňovat. Prostor pro další pokles cen tady je, ale oproti předchozím měsícům už nebude tak výrazný.

Jen za poslední měsíc se průměrná cena pohonných hmot snížila o víc než 2 koruny. Hlavní zásluhu na tom má levná ropa. Její ceny jsou stále velmi nízké, podle odhadů analytiků i ropných společností by se měly začít postupně zvyšovat až ve druhé polovině letošního roku.

Ceny pohonných hmot v České republice k 28. lednu
autor: jbe
Spustit audio