Nejlepší vánoční vaječný koňak podle Patrika Rozehnala je jednoduchý a bude mizet rychle

Moderátor Pochoutkového roku připravil svou verzi vaječného koňaku s pravou vanilkou a whisky s rumem. Rodina na něj dokonce stojí frontu, když se nalévá. Vydrží sice i rok v lednici, ale zmizí během pár dnů.

Postup

Ingredience
  • 800 g kondenzovaného slazeného mléka (2 konzervy)
  • 6 žloutků
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 ml rumu
  • 100 ml dvanáctileté whisky
  • 150 ml mléka

Na sporák dáme hrnec s vodou a na něj položíme kotlík nebo mísu s větším průměrem, abychom budoucí směs na koňak připravili nad vodní lázní. Vodu v hrnci přivedeme k varu.

Do mísy nalijeme 800 g slazeného kondenzovaného mléka a začneme zahřívat nad vodní lázní. Poté přidáme k mléku 6 žloutků. Směs lehce zahříváme nad párou a neustále šleháme do zhoustnutí konzistence řídkého pudinku. Musíme dávat pozor, abychom žloutky zahřáli, ale neuvařili. Může to trvat až 10 minut.

Před došleháním přidáme i semínka z 1 vanilkového lusku. Pak slazené mléko se žloutky odstavíme a necháme pod potravinářskou fólií zchladnout.

Poté přilijeme 100 ml dvanáctileté whisky a 200 ml rumu, a zašleháme do mléčné směsi. V případě, že je směs hustší, zředíme mlékem a znovu prošleháme. Nalijeme do lahve. Díky převaření vydrží i rok v lednici.

Moderátor Patrik Rozehnal před ochutnávkou hotové sekané

Patrik Rozehnal

V Českém rozhlase pracuje od roku 2003. O rok později začal připravovat pořady o vaření, což ho později přimělo přihlásit se na střední školu hotelnictví a gastronomie.

Gastronomie je pro Patrika doslova koníčkem. Jídlo ochutnává, kupuje, připravuje, fotí a hlavně o něm s radostí vypráví a vysílá. Je šťastný, že díky soutěži Pochoutkový rok může ochutnávat tolik zajímavých jídel od posluchaček a posluchačů.