Nejlepší svíčkovou na mistrovství na Červeném hrádku uvařil jedenáctiletý Martin
11 + 11 = 1! Proč ta divná matematika? Jedenáctiletý Martin Holan z Teplic si vylosoval číslo 11 a všechny ty jedničky mu k překvapení poroty přinesly i první místo v letošním 23. ročníku Mistrovství ČR ve vaření svíčkové na Červeném hrádku u Jirkova.
Porota posuzovala dvanáct anonymních vzorků. Zasedl v ní také zpěvák Jiří Helekal, který všem vyrazil dech, když si jako jediný z porotců vyžádal přídavek knedlíků. "Já mám subtilní obličej, ale vážím pořád 95, 97 kilo. A byl jsem před lety znám jako největší žrout. Teď už si jich tolik nedávám, jsem už starší, ale těch patnáct, šestnáct knedlíčků není problém," prozradil na sebe. Stejně to, že rád vaří. "Špagety, guláš. Ale než umřu, chci dokázat i svíčkovou. A ta byla skvělá, co udělal ten kluk," dodal.
Tajemstvím té nejchutnější svíčkové na soutěži je karamelizovaná mrkev. "Já tam dávám hnědý třinový cukr. Zahušťuji světlou jížkou," nechal nahlédnout do svého kuchaření vítěz, jedenáctiletý Martin.Takto upravená mrkev se pak dá do celého zeleninového základu. Martin se recept naučil od maminky, která mu ale při samotném vaření pomáhala jen pokud bylo potřeba přenést velké horké hrnce.
Martin Zounar celé mistrovství moderoval a na závěr dal i dobrou radu z vlastní praxe: "Nevařím svíčkovou často. Ale to je jídlo, které potřebuje svůj čas. Když jí ho nedáte, tak ji nemáte."
Dodejme, že knedlíků bylo na soutěži opravu dost – součástí mistrovství totiž byla i soutěž v pojídání kynutých knedlíků. Letos si vítězství znovu odnesl Miloš Janček z Varnsdorfu, spořádal 33 plátků.
Související
-
Francouzská svíčková
Suroviny: Hovězí svíčková, 2 cibule, 2 mrkve, 2 lžičky tymiánu, máslo, anglická slanina, 3 lžíce vinného octa, pepř, sůl, bobkový list, nové koření, šlehačka a zaky...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.