Nejlepší hmyzí letci s nejdokonalejším zrakem. Jak se fotí vážky?

15. březen 2021

Od osmnácti let se věnovala cyklistice, po úrazu ale musela pověsit kolo na hřebík a uchválily ji vážky. I když to není vůbec snadné, jejich focení baví Hanu Balašovou už devět let.

„Je to o trpělivosti, ale také o znalosti dané lokality. Není to o tom, že se za nimi honíte, vážky mají teritoriální chování, takže některé druhy mají třeba svůj oblíbený klacík, kde sedají,“ popisuje způsob focení vážek Hana Balašová. Někdy jde štěstí naproti a sama pro vážky připraví klacíky na sezení.

Spící vážka neuletí

Když venkovní teploty klesnou, vážky znehybní a to je podle Hany Balašové další trik. „Přijdete k lokalitě ještě za tmy, najdete spící vážky, někdy jsou ještě krásně orosené. Takže si ustřihnu stéblo i s vážkou, nastavím, jak potřebuji a čekám na první nádherné světlo. A pak už stačí jenom vyfotit a v sedm hodin je hotovo a jde se domů.“

Vážka podhorní, sameček

Vážky, šídla, kudlanky

V České republice žije asi 73 druhů vážek, na Chrudimsku, na které se Hana Balašová zaměřuje to je asi 48 druhů. Občas ale dorazí i návštěvníci z velkých dálek. Třeba při loňské migrační vlně přiletělo až z Afriky šídla hnědá: „Tady nakladla, vylíhla se, ale už nedokáží pokračovat ve vývoji.“

I v Pardubicích můžete narazit na zajímavé druhy. „Našla jsem klínatku vidlitou, to je první výskyt tady, v Nemošicích na Chrudimce. Jinak tu žijí další tři druhy klínatek,“ říká Hana Balašová, která se kromě vážek zaměřuje také třeba na žáby, nebo kudlanky.

Šídlo červené, sameček
Spustit audio

Související