Nejdelší kolonáda v České republice měří 180 metrů. Najdete ji v Mariánských Lázních

13. říjen 2019

Západočeské Mariánské Lázně leží uprostřed krásné přírody Slavkovského lesa v nadmořské výšce 600 metrů. Jsou známé díky svým minerálním pramenům, kterých v okolí vyvěrá přes sto. K neodmyslitelným symbolům města patří také lázeňská kolonáda, od roku 1951 pojmenovaná jako kolonáda Maxima Gorkého.

Neobarokní litinovou stavbu postavil v letech 1888 až 1889 Johann Koenig podle projektu vídeňských architektů Hanse Miksche a Juliana Niedzielského. Byla odlitá v železárnách Blansko. Unikátní stavba přežila obě světové války, kdy jí hrozilo rozmontování, aby bylo dostatek materiálu na výrobu zbraní. Naštěstí se tak nestalo a návštěvníci ji mohou obdivovat dodnes.

Stejně jako další dominantu Mariánských Lázní - Zpívající fontánu. Ta tu stojí od 80. let minulého století. Autorem architektonického návrhu je bratislavský akademický architekt Pavel Mikšík. Fontánu tvoří mělký kruhový bazén o průměru osmnácti metrů. Její střed zdobí dvanáctidílná kamenná plastika připomínající květ s prostředkem z leštěné oceli.

Zpívající fontána má v repertoáru jedenáct skladeb

První skladbu pro Zpívající fontánu složil známý hudební skladatel Petr Hapka. V současnosti má fontána ve svém repertoáru jedenáct skladeb. Osm z nich se střídá v pravidelném sledu po celou sezónu. Zbývající tři skladby jsou do programu zařazovány při zvláštních slavnostních příležitostech. Představení, které je ve večerních hodinách navíc doplněno světelnými efekty, mohou návštěvníci sledovat každou lichou hodinu od 30. dubna do 31. října.

Spustit audio