Nejbohatší domácnosti v Česku už přestaly omezovat spotřebu energií. Vyplývá to z dat projektu Život k nezaplacení

20. březen 2023 13:08

Některé domácnosti přestaly omezovat spotřebu energií. Vyplývá to z dat projektu Život k nezaplacení, na kterém spolupracuje Český rozhlas s výzkumnou agenturou PAQ Research. Jde ale jen o nejbohatší domácnosti a ty, které topí tuhými palivy. Třeba pan Jan z Ústí nad Labem se naopak chystá sehnat další práci, protože se s manželkou rozhodli založit rodinu.

„Holý nájem se nám od nového roku zvedl o 3500 korun. Společně s energiemi nám to tak vlastně vzrostlo o 5500 korun,“ vysvětluje 35letý Jan z Ústí nad Labem. Aktuálně dává jen za bydlení a energie téměř 19 000 korun měsíčně. I proto nemá jen jednu práci. Vedle běžného zaměstnání ještě pracuje s bagrem a plánuje také kácení stromů.

Zastropování cen energií je podle něj spíš psychologickou hranicí. „Nebudu říkat, že žijeme nějak úplně špatně, to zase ne. Není to ale tím, že by se ta situace nějak zlepšila. Ty zastropované ceny jen budí dojem, že je to lepší,“ myslí si Jan.

I přesto přiznává, že omezil další měsíční náklady. „Jde o to, že člověk už nemá pomalu ani jak šetřit – jíst, topit a vařit musíme. A to, že jsme si někdy něco v neděli dopřáli a nevařili, od toho jsme už, dá se říct, upustili,“ dodává.

V budoucnu pomůže rodina

Život 35letého Ústečana sleduje Český rozhlas několik měsíců. Loni se Jan oženil. Zakládat rodinu ale kvůli ekonomické situaci neplánoval. Teď ale plány na budoucnost přehodnotil.

„Shodli jsme se na tom, že chceme, aby tu po nás něco zbylo, a vzhledem k tomu, že já už jsem dost starej, tak nechci mít 20leté dítě v 60 letech, tak jsme si řekli, že žijeme jen jednou, a že nějak bylo, nějak bude,“ vysvětluje Jan z Ústí nad Labem s tím, že důležitá bude i pomoc jeho i partnerky rodiny.

I kvůli novým plánům na budoucnost navíc Jan vážně uvažuje o další změně. Ve hře je vedle nového zaměstnavatele i vlastní podnikání.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související